Home » Știință » Căderea dinților și infecțiile gingivale pot micșora creierul

Căderea dinților și infecțiile gingivale pot micșora creierul

Publicat: 09.07.2023

Un nou studiu de la Universitatea Tohoku (Japonia) sugerează că problemele dentare precum infecțiile gingiilor pot micșora creierul, în special partea care controlează memoria și capacitatea de învățare.

Asta înseamnă că, dacă nu aveți grijă de gingii și de dinți, puteți dezvolta demență și chiar puteți suferi de boala Alzheimer atunci când ajungeți la vârsta mijlocie sau înaintată.

„Acest studiu și-a propus să clarifice o asociere longitudinală între numărul de dinți prezenți (NTP) și atrofia hipocampului, dependentă de severitatea parodontitei (o boală care afectează țesuturile ce susțin dinții) la o populație de vârstă mijlocie târzie și de adulți în vârstă”, notează cercetătorii.

Aceste descoperiri se bazează pe un experiment care a continuat mai mult de patru ani și a implicat 172 de participanți cu o vârstă medie de 67 de ani, menționează Interesting Engineering.

Pierderea dinților duce la neurodegenerare

Un studiu publicat în 2021 a sugerat că, pe măsură ce oamenii își pierd dinții odată cu vârsta, crește riscul de a dezvolta tulburări cognitive precum demența.

Un alt studiu, din 2022, care a luat în considerare modele animale, a sugerat că pierderea dinților duce la neurodegenerare.

În mod clar, echipa Universității Tohoku nu este prima care evidențiază legătura dintre pierderea dinților și demență. Cu toate acestea, datorită studiului actual, știm modul în care o anumită parte a creierului, adică hipocampul, este afectată din problemelor dentare și că infecțiile gingiilor pot micșora creierul.

Infecțiile gingiilor pot micșora creierul

Cercetătorii au efectuat un experiment interesant pentru a demonstra această legătură. Ei au comparat numărul de dinți, adâncimea sondajului parodontal (un parametru pentru măsurarea țesuturilor gingivale, ar trebui să varieze între unu și trei milimetri) și volumul hipocampului de la 172 de participanți înainte și după patru ani.

Toți acești participanți au fost supuși unei serii de controale dentare și cerebrale înainte de începerea studiului și niciunul nu a suferit de demență.

Cu toate acestea, după patru ani, cercetătorii au observat că unii participanți au dezvoltat infecții ușoare ale gingiilor, iar alții se confruntau cu boli severe ale gingiilor. Volumul hipocampului a fost, de asemenea, redus la ambele categorii de participanți.

Ceea ce este mai interesant este că participanții cu infecții ușoare, dar cu mai puțini dinți, și cei cu leziuni severe ale gingiilor, dar cu mai mulți dinți, au experimentat cea mai rapidă contracție a regiunii hipocampului stâng.

„Descoperirile sugerează că dinții mai mulți, dar cu o boală severă a gingiilor, sunt asociați cu atrofia creierului. Controlul progresiei bolii gingiilor prin vizite regulate la stomatolog este esențial și ar putea fi necesar ca dinții cu afecțiuni severe ale gingiilor să fie extrași și înlocuiți cu dispozitive protetice adecvate”, a explicat Satoshi Yamaguchi, unul dintre autorii studiului și cercetător de la Universitatea Tohoku.

Atrofia cauzată de căderea dinților, similară cu cea cauzată de îmbătrânire

Pierderea unui dinte la participanții din categoria cu infecție ușoară a micșorat hipocampul în aceeași măsură cauzată de un an de îmbătrânire. Pierderea similară a dus la o contracție a hipocampului egală cu 1,3 ani de îmbătrânire a creierului la participanții cu infecție severă a gingiilor.

Cercetătorii sugerează că, deși studiul lor arată o posibilă legătură între pierderea dinților și volumul hipocampului, rezultatele trebuie verificate în continuare.

„Sunt necesare studii viitoare cu grupuri mai mari de oameni”, a adăugat Yamaguchi. Experimentul actual a implicat doar un grup mic de oameni și, de asemenea, dintr-o singură regiune a lumii.

Studiul este publicat în revista Neurology.

Vă recomandăm să citiți și:

Spațiul modifică expresia genelor, iar asta îi predispune pe astronauți la infecții

Multe așa-zise apariții sau „fantome” pot fi cauzate de monoxidul de carbon

Cum ar putea sticla să vindece rănile cronice?

Medicii au identificat mutații genetice nemaivăzute până acum ce provoacă o foame de nepotolit

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase