Home » Știință » Fenomen uimitor pe cerul României: Diferența dintre meteoroid, bolid și meteorit

Fenomen uimitor pe cerul României: Diferența dintre meteoroid, bolid și meteorit

Credit foto: Facebook/Meteoplus
Publicat: 12.07.2023

În seara zilei de marți, 11 iulie, un bolid spectaculos a luminat cerul României și a pus în alertă salvamontiștii din Hunedoara și Gorj. Autoritățile au crezut inițial că era vorba despre un avion cu probleme.

Din fericire, salvamontiștii și-au dat seama la scurt timp după aceea că nu era vorba despre o aeronavă, ci despre un fenomen astronomic uimitor, anume un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului și s-a încălzit atât de mult încât a produs o explozie puternică de lumină, devenind astfel bolid.

Nu știm deocamdată dacă au fost găsite fragmente din roca spațială. Însă, dacă vor fi găsite resturi, atunci vom putea spune cu certitudine că a fost vorba despre un meteorit, având în vedere că termenul meteorit este folosit doar în cazul în care rocile spațiale nu ard complet în atmosferă și ajung pe suprafața planetei noastre, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Mulți spun că a fost un meteorit, dar s-ar putea să nu fie așa

Un meteorit a pus în stare de alertă salvamontiștii din Hunedoara și Gorj. După ce, în zona Lupeni-Uricani, pe cer a fost observată o lumina puternică, cu flacără și zgomot care s-a deplasat în mare viteza către sud, la mica distanță peste creasta masivului Vâlcan, salvamontiștii aflați în tura operativă în bazele Salvamont Hunedoara și Salvamont Gorj au întrat în alertă, prima supoziție fiind un avion cu probleme. Situația se anunța foarte incertă întrucât nu existau apeluri în Sistemul 112 cu privire la acest eveniment și nici nu era declanșată o alertă de aeronavă cu probleme sau prăbușită”, au transmis reprezentanții Salvamont Gorj pe o rețea de socializare online.

Sursa: YouTube

„Informații și imagini ulterioare le-au permis salvamontiștilor să își dea seama că este vorba de un meteorit care a urmat o traiectorie către SSE, pe linia Stănești-Târgu jiu-Tg Cărbunești. Informații care vor apărea în orele următoare ne vor confirma dacă acesta s-a prăbușit în România sau chiar a avut altitudine și viteză suficientă să ajungă în Bulgaria sau Serbia”, au continuat reprezentanții Salvamont Gorj.

Mii de roci spațiale ajung pe Pământ în fiecare an

Astfel de fenomene nu sunt chiar atât de rare pe cât ne-am aștepta. Mii de roci spațiale ajung pe suprafața Pământului în fiecare an.

Cu toate acestea, multe dintre aceste evenimente de impact sunt imprevizibile și nici măcar nu sunt observate, având în vedere că rocile spațiale se prăbușesc în zone izolate, cum ar fi păduri sau oceane, potrivit Space.com.

Meteoroid, bolid sau meteorit?

Trebuie menționat, de asemenea, faptul că meteoroizii sunt rămășițele cometelor sau asteroizilor care se deplasează în spațiul cosmic, însă atunci când aceste obiecte intră în atmosfera Pământului astronomii le numesc meteori. În mod popular, oamenii le mai numesc și „stele căzătoare”.

Între timp, în mediul online au apărut o mulțime de fotografii și filmări cu bolidul, printre care și o filmare ce a surprins momentul exploziei în apropierea unui cuib de berze din satul Iarlovo, regiunea Sofia, Bulgaria. Deși lumina a fost puternică și probabil sunetul pe măsură, una dintre berze nici măcar nu s-a trezit. Momentul poate fi vizionat AICI!

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un meteorit vechi de 4,6 miliarde de ani s-a prăbușit prin acoperișul unei case

Eta Aquaridele 2023. Când putem vedea cel mai bine meteorii Cometei lui Halley?

Tragedie științifică: Câmpul magnetic al meteoriților, șters din greșeală de amatori

Ar fi fost găsită cea mai veche dovadă a impactului unui meteorit pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase