Home » Știință » Sportul fără somn nu ajută pe nimeni. De ce este odihna atât de importantă?

Sportul fără somn nu ajută pe nimeni. De ce este odihna atât de importantă?

Sportul fără somn nu ajută pe nimeni. De ce este odihna atât de importantă?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.07.2023

Somnul odihnitor și exercițiile fizice fac casă bună și ne ajută la menținerea unei minți agere. Cel puțin asta arată un studiu recent, care subliniază că adulții care nu dorm suficient au mai puține șanse să beneficieze de avantajele exercițiilor fizice, atunci când vine vorba de prevenirea semnelor îmbătrânirii, cum ar fi lipsa concentrației sau pierderea memoriei.

Studiul, efectuat de specialiști de la University College din Londra, s-a concentrat asupra voluntarilor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani care susțineau că fac mișcare regulat, dar dorm mai puțin de 6 ore pe noapte.

Una dintre concluziile cercetării a fost aceea că, după 10 ani, funcțiile cognitive ale participanților (cum ar fi atenția, memoria și capacitatea de a învăța) sunt la același nivel cu cel al persoanelor care nu depun deloc efort fizic, potrivit The Guardian.

Sportul fără odihnă de calitate, irelevant pentru sănătatea mintală

În aceste situații, cercetătorii au subliniat, în raportul întocmit după finalizarea studiului, cât este de important somnul pentru a ne proteja împotriva declinului funcțiilor cognitive, care apare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

„Studiul nostru sugerează că, atunci este nevoie ca noi să dormim suficient, pentru a ne bucura la capacitate maximă de beneficiile cognitive obținute în urma activităților fizice. Ne mai arată, de asemenea, (studiul, n.r.) cât este de important să legăm somnul de activitățile fizice atunci când ne gândim la funcțiile cognitive”, a explicat dr. Mikaela Bloomberg, coordonatorul studiului.

„Se poate întârzia diagnosticul de demență”

Aceste rezultate se adaugă informațiilor transmise de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit cărora activitatea fizică periodică reprezintă o modalitate recunoscută de a menține active funcțiile cognitive, însă pentru a maximiza beneficiile și de a ne bucura de ele pe termen lung, este nevoie și de odihnă.

„Este important să identificăm factorii care ne pot proteja funcțiile cognitive la vârsta adultă, dar și mai târziu în viață, pentru că ei pot ajuta la menținerea sănătății de-a lungul anilor și, în anumite cazuri, la întârzierea diagnosticului de demență”, a spus prof. Andrew Steptoe, din cadrul aceleiași universități.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Caracatițele au o fază de „somn activ” asemănătoare cu REM

Ce-i omoară pe oamenii care fac nopți albe? Lipsa somnului nu are nimic de-a face

Un pui de somn în timpul programului de lucru poate crește productivitatea angajaților

O alimentație bogată în grăsimi și zaharuri scade calitatea somnului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase