Home » D:News » Ce-i omoară pe oamenii care fac nopți albe? Lipsa somnului nu are nimic de-a face

Ce-i omoară pe oamenii care fac nopți albe? Lipsa somnului nu are nimic de-a face

Ce-i omoară pe oamenii care fac nopți albe? Lipsa somnului nu are nimic de-a face
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.07.2023

Decesele premature printre persoanele care sunt „păsări de noapte” par să fie cauzate de consumul de alcool și de fumat, mai degrabă decât de lipsa somnului, arată un studiu efectuat pe o perioadă de mai bine de 37 de ani. 

Studiul, care a urmărit persoanele pe parcursul a peste 37 de ani în Finlanda, sugerează că ar trebui luat în considerare stilul de viață. Acesta ar trebui avut în vedere atunci când este analizat impactul cronotipului asupra sănătății. Cronotipul este tendința naturală a organismului de a dormi la o anumită oră. Cercetarea a fost publicată în revista Chronobiology International.

„Constatările noastre sugerează că există o contribuție independentă mică sau chiar inexistentă a cronotipului la mortalitate. În plus, riscul crescut de mortalitate asociat cu persoanele care stau treze noapte a părut datorat, în principal, consumului larg de tutun și alcool”, a spus autorul studiului, dr. Christer Hublin, de la Institutul finlandez de sănătate ocupațională din Helsinki, potrivit EurekAlert.

Persoanele active noaptea au un risc ușor crescut de deces din orice cauză

Există tot mai multe dovezi că durata și calitatea somnului, precum și turele de noapte la serviciu afectează sănătatea. Studii anterioare au asociat persoanele care fac nopți albe cu un risc crescut de probleme cardiace.

Acest nou studiu, care a fost condus de dr. Jaakko Kaprio, de la Universitatea din Helsinki, a urmărit 22.976 de bărbați și femei cu vârsta de 24 de ani și din 1981 până în 2018.

Cercetătorii au urmărit participanții în 2018 pentru a stabili dacă vreunul dintre ei a murit. Aceștia s-au bazat pe datele furnizate de registrele la nivel național.

Datele publicate în 2018 de la UK Biobank, care au analizat persoanele pe parcursul a 6,5 ani, au constatat că tipurile de seară, adică persoanele active noaptea au un risc ușor crescut de deces din orice cauză, inclusiv de boală și de afecțiuni cardiace.

Fumatul și consumul de alcool par să crească riscul mortalității

Autorii au luat în considerare educația, consumul zilnic de alcool, statutul și cantitatea de fumat, indicele de masă corporală și durata somnului.

Din totalul participanților, 8.728 de persoane au murit până în 2018, iar șansa de a muri din orice cauză a fost cu 9% mai mare în rândul tipurilor de noapte definite în comparație cu cele matinale.

Cu toate acestea, studiul a constatat că fumatul și alcoolul au cauzat în mare măsură aceste decese, nu cronotipul. Această constatare a fost evidențiată de faptul că nefumătorii nu prezentau un risc crescut de deces.

Cauzele deceselor cauzate de alcool au inclus boli asociate, precum și intoxicații accidentale cu alcool.

Vă mai recomandăm și: 

O alimentație bogată în grăsimi și zaharuri scade calitatea somnului

Sunetele produse de unul dintre cele mai mari organisme de pe Pământ

Exercițiile fizice făcute dimineața, asociate cu cel mai mic risc de boli cardiace și AVC

Obiceiurile zilnice care pot crește riscul de demență și pot accelera procesul de îmbătrânire

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase