Home » Știință » Un om de știință de la Harvard a descoperit un cocktail ce poate inversa îmbătrânirea

Un om de știință de la Harvard a descoperit un cocktail ce poate inversa îmbătrânirea

Publicat: 20.07.2023

O echipă condusă de faimosul cercetător anti-îmbătrânire David Sinclair de la Școala Medicală Harvard tocmai a publicat o lucrare care arată că un amestec de substanțe chimice este capabil să inverseze îmbătrânirea celulară în doar patru zile.

Deocamdată, rezultatele au fost obținute doar pe celule umane în laborator – suntem departe de a testa acest lucru pe modele animale și chiar mai departe de testele pe oameni.

Dar, cel puțin, premisa este foarte interesantă, chiar dacă a da timpul înapoi în linii celulare unice este departe de a demonstra că este posibil să se îmbunătățească factorii de sănătate legați de vârstă la animalele vii.

„Identificăm șase cocktailuri chimice care, în mai puțin de o săptămână și fără a compromite identitatea celulară, restabilesc un profil de transcriere la nivelul întregului genom și inversează vârsta transcriptomică”, scriu Sinclair și o echipă de alți 17 cercetători în revista Aging.

Un cocktail de substanțe chimice

„Astfel, întinerirea prin inversarea vârstei poate fi realizată, nu numai prin mijloace genetice, ci și chimice”.

Luată în afara unui context la nivel de celulă, totuși, aceasta reprezintă o afirmație foarte îndrăzneață, având în vedere cât de devreme se află această cercetare. Așadar, nu este de mirare că există deja unele controverse în jurul acestei lucrări, scrie ScienceAlert.

Studiul a analizat modul în care celulele pierd informații pe măsură ce îmbătrânesc – în special informații epigenetice.

Pe măsură ce îmbătrânesc, celulele noastre trec de la a avea un potențial nelimitat atunci când suntem embrioni la a se diferenția într-un singur tip specific de celule și, în cele din urmă, devin senescente și își pierd funcționalitatea.

În 2012, Shinya Yamanaka și Sir John B. Gurdon au câștigat Premiul Nobel pentru că au demonstrat că acest proces poate fi inversat. Aceștia au descoperit că activarea așa-numiților factori Yamanaka (OCT4, SOX2 și KLF4) la mamifere poate transforma din nou celulele adulte în celule stem pluripotente induse cu potențial nelimitat.

Celulele pierd informații pe măsură ce îmbătrânesc

Câțiva ani mai târziu, o echipă de cercetători a arătat că, chiar și activarea temporară a acestor factori Yamanaka la șoareci a făcut ca rozătoarele să fie mai sănătoase. De atunci, a început cursa pentru a aplica același lucru la oameni, dar fără a transforma celulele în celule canceroase – ceea ce reprezintă un risc atunci când le oferiți celulelor capacitatea de a se diviza la nesfârșit.

Laboratorul lui Sinclair a obținut deja primele rezultate promițătoare și a reușit să folosească factorii Yamanka pentru a restabili vederea la șoareci și maimuțe cu nervii optici deteriorați.

Însă toate aceste lucrări implică terapia genică – introducerea genelor factorilor Yamanka cu ajutorul unui virus – care este costisitoare și controversată.

Provocarea este de a găsi o modalitate de a obține aceleași rezultate folosind substanțe chimice care ar putea fi transformate într-un medicament sau terapie – și asta este ceea ce Sinclair spune că a făcut acum.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un american cheltuie milioane pentru a inversa procesul de îmbătrânire. Iată cum poți face asta pe gratis!

Inteligența Artificială identifică medicamente anti-îmbătrânire care vizează celule „zombi”

Deținuții de la Guantanamo prezintă semne de „îmbătrânire accelerată”

Frigul este benefic pentru îmbătrânirea sănătoasă, arată un studiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase