Home » Știință » Al șaselea om din lume vindecat de HIV, un bărbat care trăia cu virusul de 30 de ani

Al șaselea om din lume vindecat de HIV, un bărbat care trăia cu virusul de 30 de ani

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.07.2023

Medicii au anunțat că încă o persoană infectată cu HIV pare să fie în remisie pe termen lung, ceea ce înseamnă că este efectiv „vindecată” de acest virus îngrozitor. Cunoscut sub numele de „pacientul din Geneva”, bărbatul este al șaselea om din lume diagnosticat cu HIV și declarat în remisie pe termen lung.

Vestea celui de-al șaselea pacient a fost anunțată de Hôpitaux Universitaires de Genève (HUG) și de Institutul Pasteur din Paris.

În cele cinci cazuri anterioare de persoane care au fost „vindecate” de HIV în urma unui transplant de măduvă osoasă, transplantul conținea celule stem de la un donator cu o mutație a genei CCR5, despre care se știe că împiedică HIV să pătrundă în celulele organismului.

Acest al șaselea pacient este comparabil cu aceste cazuri, dar cu o diferență esențială: a primit un transplant de măduvă osoasă de la un donator care nu era purtător al mutației CCR5.

„Pacientul din Geneva”, vindecat de HIV

„Durata nedetectabilității după întreruperea tratamentului – 20 de luni – nu are precedent la persoanele care au primit un transplant de măduvă în absența mutației CCR5”, au declarat într-un comunicat dr. Alexandra Calmy, director al Unității HIV/SIDA de la Spitalele Universitare din Geneva, și dr. Asier Sáez-Cirión, șeful Unității de rezervoare virale și control imunitar de la Institutul Pasteur.

Individul trăia cu HIV de la începutul anilor 1990 și a primit terapie antiretrovirală de la început.

În 2018, bărbat a primit un transplant de celule stem pentru a trata o formă deosebit de agresivă de leucemie. În urma transplantului, testele au arătat că celulele sale sanguine fuseseră înlocuite în întregime cu celulele donatorului, iar numărul celulelor infectate cu HIV scăzuse semnificativ.

Pacientul trăia cu HIV de la începutul anilor 1990

S-a renunțat încet la medicamentele antiretrovirale și a fost întrerupt definitiv tratamentul în noiembrie 2021, scrie IFLScience.

La peste 20 de luni de la oprirea terapiei, în organismul individului nu au putut fi găsite semne ale virusului sau răspunsuri imune împotriva virusului. El a fost efectiv vindecat de boală.

„Ceea ce mi s-a întâmplat este minunat și magic – acum ne putem concentra pe viitor”, a declarat pacientul din Geneva.

Cercetătorii au subliniat că acest caz remarcabil nu înseamnă neapărat că un tratament generalizat împotriva HIV este la un pas de a fi descoperit. Deocamdată, cazurile de remisiune pe termen lung de la HIV sunt excepționale. Cu toate acestea, situația unică a pacientului din Geneva a oferit câteva informații neprețuite despre noi modalități posibile de tratare a HIV.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Virusul HIV, creat în laborator”, știrea falsă creată de URSS care refuză să dispară

Un medicament împotriva HIV pare să elimine substanțele toxice ale demenței

Al treilea pacient din lume vindecat de HIV. Medicii l-au monitorizat timp de 10 ani

Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase