Home » Știință » Oamenii de știință ar fi la un pas să descopere a cincea forță a naturii

Oamenii de știință ar fi la un pas să descopere a cincea forță a naturii

Accelerator de particule de la Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.08.2023

Teoria conform căreia ar putea exista o a cincea forță a naturii a revenit în atenția comunității științifice odată cu o descoperire neașteptată, au dezvăluit fizicienii.

Potrivit înțelegerii actuale, există patru forțe fundamentale în natură, trei dintre care sunt explicate de modelul standard al fizicii particulelor, fiind vorba despre forța electromagnetică și forțele nucleare slabe și puternice.

Cu toate acestea, modelul nu explică cealaltă forță fundamentală cunoscută, anume gravitația, ori materia întunecată, o substanță ciudată și misterioasă despre care se crede că alcătuiește 27% din Univers.

De ce cred cercetătorii că ar fi vorba despre a cincea forță a naturii?

Acum, cercetătorii au dezvăluit că ar putea exista o alta, a cincea forță fundamentală a naturii.

Dr. Mitesh Patel, de la Imperial College London, a explicat că „vorbim despre a cincea forță pentru că nu putem explica neapărat comportamentul [în aceste experimente] cu a patra [forță] pe care o cunoaștem”.

Datele provin de la experimente efectuate cu acceleratorul de particule de la Fermilab din SUA, instituție care a explorat modul în care particulele subatomice numite miuoni – similare electronilor însă de aproape 200 de ori mai grele – se deplasează într-un câmp magnetic.

„Un semn că există o particulă necunoscută”

Cercetătorul a mai explicat că miuonii se comportă asemenea unui titirez, rotindu-se în jurul unei axe a câmpului magnetic. Cu toate acestea, pe măsură ce se deplasează, miuonii oscilează. Frecvența oscilației ar putea fi prezisă de modelul standard.

Totuși, rezultatele de la experimentele făcute la FermiLab nu par să corespundă predicțiilor.

„Dacă măsurătorile nu se potrivesc cu predicția, asta ar putea fi un semn că există o particulă necunoscută – care, spre exemplu, ar putea purta a cincea forță”, a explicat profesorul Jon Butterworth de la University College London, implicat în experimentul Atlas de la Large Hadron Collider (LHC) de la CERN. „Oscilațiile sunt cauzate de modul în care miuonii interacționează cu câmpul magnetic”, a adăugat profesorul.

„Vom fi siguri că există ceva nou și interesant dar nu vom ști cu certitudine ce este”

Butterworth a insistat că, „dacă discrepanța va fi confirmată, atunci vom fi siguri că există ceva nou și interesant dar nu vom ști cu certitudine ce este”.

„Ideal, discrepanța ar dezvălui noi idei teoretice ce ar duce la noi predicții – spre exemplu, despre cum am putea găsi particule ce transportă noua forță, dacă este vorba despre asta. Confirmarea finală va fi apoi construirea unui experiment care să descopere direct acea particulă”, a continuat profesorul, citat de The Guardian.

Experimentele de la Fermilab nu sunt singurele care sugerează posibilitatea că există o a cincea forță a naturii. Cercetătorii de la LHC au obținut, de asemenea, rezultate similare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire năucitoare: Astrofizicienii au găsit o galaxie fără materie întunecată

Trei sori alimentați de materie întunecată, descoperiți la începuturile Universului

Planetele alcătuite din materie întunecată ar putea exista cu adevărat. Cum le putem găsi?

O nouă analiză ne aduce mai aproape de detectarea materiei întunecate

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase