Home » Știință » Large Hadron Collider a descoperit noi particule „exotice”, nemaivăzute până acum

Large Hadron Collider a descoperit noi particule „exotice”, nemaivăzute până acum

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06.07.2022

Colaborarea internațională LHCb din cadrul Large Hadron Collider (LHC) a observat trei noi particule „exotice”, nemaivăzute până acum.

Noile descoperiri au fost prezentate la un seminar susținut la CERN. Este vorba despre un nou tip de „pentaquark” și prima pereche de „tetraquark”, o pereche fiind un tip complet nou de tetraquark.

„Cu cât efectuăm mai multe analize, cu atât descoperim mai multe tipuri de hadroni exotici”, a spus Niels Tuning, fizician coordonator în cadrul proiectului Large Hadron Collider.

„Suntem martori la o perioadă de descoperiri similară cu anii 1950”

„Suntem martori la o perioadă de descoperiri similară cu anii 1950, atunci când o grădină zoologică de particule de hadroni a început să fie descoperită și a dus în cele din urmă la modelul quark de hadroni convenționali în anii 1960. Creăm o grădină zoo de particule 2.0”, a adăugat Tuning, într-un comunicat de presă transmis de CERN.

Quarcurile sunt „particule elementare” subatomice, considerate a fi „cărămizile fundamentale ale materiei”. De obicei găsite în combinații de două până la trei quarcuri numite hadroni, aceste particule sunt rar găsite în grupuri de patru sau cinci, ori tetraquark și pentaquark.

Totuși, ceea ce face aceste noi quarcuri speciale este farmecul lor. La propriu.

Quarcurile „exotice” au tendința să fie compuse din ceea ce este numit un „quark fermecat” și un „antiquark fermecat”. Quarcurile rămase sunt fie de semne opuse sau quarcuri „ciudate” (antiquarcuri), potrivit Futurism.

Large Hadron Collider a fost folosit la descoperirea istorică a „particulei lui Dumnezeu”

Acest pentaquark observat recent, însă, este alcătuit dintr-un „quark fermecat”, un „antiquark fermecat”, un „up and down quark” și un „quark ciudat”. Aceasta este prima oară când un „quark  ciudat” (strange quark) este găsit într-un pentaquark, potrivit oamenilor de știință de la CERN. Cât despre tetraquark, nu este unic doar pentru că a fost găsit într-o pereche, ci și datorită faptului că are încărcătură energetică dublă.

Acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) a fost folosit la descoperirea istorică din 2012 a „particulei lui Dumnezeu”, bosonul Higgs, o particulă a cărei existență a fost până atunci doar prezisă de modelul standard al fizicii. Descoperirea le-a adus cercetătorilor François Englert și Peter Higgs un Premiu Nobel pentru Fizică, după ce aceștia au prezis existența particulei în 1964.

Acum, oamenii de știință care colaborează în cadrul experimentului LHCb continuă moștenirea impresionantă a acceleratorului de particule.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Avem sau nu nevoie de un nou accelerator de particule? Un fizician imploră cercetătorii să nu construiască un alt LHC

Large Hadron Collider a accelerat protoni la un nivel de record mondial

Large Hadron Collider, acceleratorul de particule de la Geneva, repornit după o pauză de trei ani

Ce este Large Hadron Collider?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase