Home » Știință » Test de cultură generală. Care este cel mai rapid dintre simțurile omului?

Test de cultură generală. Care este cel mai rapid dintre simțurile omului?

Publicat: 17.08.2023

Care este cel mai rapid dintre simțurile omului? Oamenii de știință au evaluat viteza asociată cu recunoașterea de către creier a vederii, auzului, gustului, mirosului și a simțului tactil.

În urma evaluării vitezei cu care semnalele organelor de simț ajung la creier, cercetătorii au descoperit că cel mai rapid dintre simțurile omului este auzul.

Uitați de viteza luminii versus viteza sunetului! Singurul lucru care contează este cât durează până când informația ajunge la creier, iar unele părți ale urechii, cum ar fi reflexul stapedian, care protejează împotriva zgomotelor puternice, se activează în 0,025 secunde. Cât de rapid este, de fapt, acest simț?

Care este cel mai rapid dintre simțurile omului?

Acest reflex este de 10 ori mai rapid decât timpul necesar creierului pentru a înțelege lumina care ajunge la ochi sau pentru a recunoaște o atingere.

Auzim în momentul în care undele sonore sunt concentrate în canalul urechii externe și ating timpanul, astfel că îl fac pe acesta să vibreze. Vibrațiile sunt transmise celor trei oase mici ale urechii medii, care le transmit cohleei, explică The Health Board.

Cum se produce auzul uman?

Cohleea conține tuburi pline cu lichid. În interiorul unuia dintre tuburi, cilii minusculi preiau vibrațiile și le convertesc în impulsuri nervoase care îi sunt livrate creierului prin intermediul nervului auditiv.

Un implant cohlear ajută persoanele care se confruntă cu pierderea auzului. Aceste implanturi convertesc semnalele sonore în impulsuri electrice care stimulează nervul auditiv și ajung direct la creier. Un implant cohlear MED-EL trimite impulsuri cu viteze de până la 50.704 de ori pe secundă.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Ce lungime are sistemul circulator uman?

Oamenii de știință au ajutat muștele să se reproducă fără masculi

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze grăsimea abdominală?

Un experiment dezvăluie că genele umane pot fi controlate cu ajutorul electricității

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase