Home » Știință » Iată de ce știi versurile unei melodii pe de rost chiar dacă nu ai mai ascultat-o de ani de zile

Iată de ce știi versurile unei melodii pe de rost chiar dacă nu ai mai ascultat-o de ani de zile

Publicat: 19.08.2023

De ce ne amintim versurile cântecelor pe care nu le-am mai auzit de mult, dar uităm unde am pus cheile cu o seară în urmă? Ocupă versurile un loc special în amintirile noastre?

Muzica are o istorie lungă de a fi folosită ca dispozitiv mnemonic, adică pentru a ajuta la memorarea cuvintelor și a informațiilor.

Înainte de apariția limbajului scris, muzica era folosită pentru a transmite oral povești și informații. Vedem multe astfel de exemple și astăzi, în modul în care îi învățăm pe copii alfabetul sau numerele.

Muzica și cuvintele, strâns legate în memorie

Există mai multe motive pentru care muzica și cuvintele par să devină strâns legate în memorie. În primul rând, caracteristicile muzicii pot fi adesea ca o „schelă” previzibilă pentru a ne ajuta să ne amintim versurile asociate, scrie IFLScience.

De exemplu, ritmul muzicii oferă indicii despre cât de lung va fi următorul cuvânt dintr-o secvență. Acest lucru ajută la limitarea posibilelor alegeri de cuvinte care trebuie amintite, de exemplu, semnalând că un cuvânt cu trei silabe se potrivește cu un anumit ritm din cântec.

Melodia unui cântec poate ajuta, de asemenea, la segmentarea unui text în bucăți semnificative. Acest lucru ne permite, în esență, să ne amintim segmente mai lungi de informații decât dacă ar trebui să memorăm fiecare cuvânt individual. Cântecele folosesc adesea instrumente literare precum rima și aliterația, care facilitează și mai mult memorarea.

De ce ne amintim versurile cântecelor?

De ce ne amintim versurile cântecelor vechi? După ce am cântat sau am auzit un cântec de mai multe ori înainte, acest cântec poate deveni accesibil prin intermediul memoriei implicite (non-conștiente). Cântatul versurilor unui cântec foarte cunoscut este o formă de memorie procedurală. Adică este un proces extrem de automatizat, precum mersul pe bicicletă: este ceva ce putem face fără să ne gândim prea mult la asta.

Unul dintre motivele pentru care muzica este atât de adânc înrădăcinată în memorie în acest fel este că avem tendința de a auzi aceleași cântece de foarte multe ori de-a lungul vieții (de mai multe ori, exemplu, decât citim o carte preferată sau privim un film preferat).

Muzica este, de asemenea, fundamental emoțională. Cercetările au arătat că unul dintre principalele motive pentru care oamenii se implică în muzică este diversitatea emoțiilor pe care aceasta le transmite și le evocă.

O gamă largă de cercetări au descoperit că stimulii emoționali sunt amintiți mai bine decât cei non-emoționali. Sarcina de a încerca să-ți amintești literele alfabetului sau culorile curcubeului este în mod inerent mai motivantă atunci când este pusă pe o melodie atrăgătoare; și ne putem aminti mai bine acest material mai târziu, atunci când facem o conexiune emoțională.

Cum ajută melodia la memorarea versurilor?

Trebuie remarcat faptul că nu toate cercetările anterioare au descoperit că muzica facilitează memorarea versurilor asociate. De exemplu, la prima audiție a unui cântec nou, memorarea atât a melodiei, cât și a versurilor asociate este mai dificilă decât doar memorarea versurilor. Acest lucru are sens, având în vedere multiplele sarcini implicate.

Dar după depășirea acestui obstacol inițial și expunerea multiplă la un cântec, par să apară efecte mai benefice. Odată ce o melodie este familiară, versurile asociate sunt în general mai ușor de reținut decât dacă am încerca să memorăm aceste versuri fără o melodie în spate.

Cercetările în acest domeniu sunt aplicate pentru a ajuta persoanele cu diferite tulburări neurodegenerative. De exemplu, muzica pare să îi ajute pe cei cu boala Alzheimer și cu scleroză multiplă să-și amintească informațiile verbale.

Așadar, data viitoare când așezăm cheile, ar trebui să facem un cântec despre asta și, cel puțin în teorie, acesta ar trebui să ne amintească unde le-am lăsat.

Vă recomandăm să citiți și:

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Test de cultură generală. Ce lungime are sistemul circulator uman?

Oamenii de știință au ajutat muștele să se reproducă fără masculi

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze grăsimea abdominală?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase