Home » Știință » Rusia a lansat prima sa misiune pe Lună după 47 de ani

Rusia a lansat prima sa misiune pe Lună după 47 de ani

Rusia a lansat prima sa misiune pe Lună după 47 de ani
Sursa foto: AFP/Roscosmos/Profimedia
Publicat: 10.08.2023

Rusia a lansat vineri, 11 august, prima sa misiune pe Lună după 47 de ani, iar evenimentul istoric a putut fi urmărit în direct.

Sonda selenară Luna 25 a decolat la bordul unei rachete Soyuz de la Cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat Rus la ora 02:10 (ora României), vineri, 11 august.

Luna 25 este prima sondă selenară produsă la nivel domestic din istoria modernă a Rusiei.

Rusia nu a mai trimis o sondă pe Lună din 1976, atunci când misiunea Luna 24 a revenit pe Pământ cu mostre și roci selenare. La acea vreme, Rusia nici măcar nu era o națiune suverană, ci făcea parte din Uniunea Sovietică, stat ce avea să se destrame la începutul anilor 1990.

Lansarea, urmărită în direct

Lansarea misiunii Luna 25 a putut fi urmărită în direct, prin intermediul agenției spațiale ruse Roscosmos, potrivit Space.com.

Transmisiunea a început la ora 01:00 (ora României), vineri, 11 august.

Sursa: YouTube

Dacă totul va decurge conform planului, sonda Rusiei va porni într-o călătorie de cinci zile spre Lună.

Sonda va rămâne apoi între cinci și șapte zile pe orbita Lunii înainte să încerce o aselenizare în apropiere de polul sudic selenar.

Aselenizarea Rusiei ar putea avea loc în același timp cu misiunea Indiei

Aselenizarea Rusiei ar putea avea loc în același timp cu misiunea Chandrayaan 3, lansată de India în data de 14 iulie și ajunsă pe orbita Lunii în data de 6 august. Chandrayaan 3 este așteptată să ajungă pe suprafața selenară, în apropiere de polul sudic, în data de 23 august. Până la momentul redactării acestui articol, doar trei națiuni au reușit să trimită o sondă pe Lună, anume URSS, SUA și China.

Polul sudic al Lunii este deosebit de interesant și râvnit pentru că oamenii de știință cred că aici există cantități vaste de apă înghețată, sub craterele umbrite permanent. Apa înghețată de aici ar putea susține posibilele avanposturi selenare, astfel că omenirea ar face un pas important în explorarea spațiului îndepărtat, relatează Reuters.

Misiunea Rusiei va dura aproape un an

Într-adevăr, NASA plănuiește să construiască una sau mai multe baze în apropiere de polul sudic al Lunii până la finalul deceniului, prin intermediul programului Artemis.

O mare parte din misiunea Luna 25 implică demonstrarea de diverse tehnologii necesare pentru explorarea Lunii. Misiunea va dura aproape un an și va efectua, de asemenea, o varietate de cercetări științifice.

Lansarea Luna 25 a fost amânată de mai multe ori

Spre exemplu, sonda „va extrage roci de la 15 centimetri adâncime pentru a testa prezența apei înghețate care ar putea susține viața umană”.

Lansarea misiunii Luna 25 a fost amânată de mai multe ori. Misiunea a fost inițial programată pentru octombrie 2021. Unele detalii s-au schimbat între timp. Spre exemplu, Agenția Spațială Europeană și-a retras camera de navigație de pe sondă după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O erupție solară gigantică a fost resimțită pe Pământ, Lună și Marte

SuperLuna de marți, 1 august, va putea fi observată toată noaptea. Când are loc următoarea și ultima SuperLună din 2023?

„Omul de pe Lună” este cu 200 de milioane de ani mai bătrân decât s-a crezut inițial

Luna și Pământul, văzute de pe Marte ca două puncte neclare din spațiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase