Home » Știință » Cât de vechi sunt clădirile de la NASA? Agenția spațială americană are mari probleme

Cât de vechi sunt clădirile de la NASA? Agenția spațială americană are mari probleme

Plum Brook, cea mai mare încăpere de testare în vid din lume. Credit foto: AP/The Plain Dealer, Marvin Fong/Profimedia
Publicat: 20.08.2023

NASA, agenția spațială a celei mai puternice economii din lume, are mari probleme cu infrastructura. Erik Weiser, director al departamentului de imobiliare din cadrul NASA, a declarat în fața unei comisii că bugetul agenției pentru mentenanță și construcție este „cu totul subfinanțat”.

Weiser a spus despre infrastructura NASA că este „într-o stare de declin tot mai mare”. Există o discrepanță între nevoile agenției spațiale de mentenanță și dolarii pe care NASA îi dedică acelor eforturi. Mentenanța duce lipsă de 259 de milioane de dolari pe an, conform celor mai conservatoare estimări, sau mai bine de 600 de milioane de dolari dacă NASA ar fi să aplice practicile de mentenanță din industria comercială, a declarat Weiser, citat de ArsTechnica.

Acest decalaj continuă să crească. Tocmai de aceea, clădirile de la NASA „s-au deteriorat de-a lungul timpului”. „Majoritatea clădirilor au depășit durata de viață așteptată”, a adăugat Weiser.

83% dintre clădirile NASA și-au depășit durata de viață

Directorul a mai spus că 83% dintre clădirile NASA și-au depășit durata de viață preconizată. Asta este cu mult peste procentajul de angajați ai NASA eligibili pentru pensionare, în jur de 25%, un alt fapt îngrijorător pentru agenția spațială.

Finanțarea pentru mentenanța clădirilor provine din diverse locuri. Unii bani vin de la directorate specifice de misiuni, responsabile cu administrarea cosmodromurilor, bazelor de testare și altor clădiri ce trebuie să fie în stare bună de operare. Alte resurse provin de la fondul general.

„Amânăm proiecte în fiecare an, iar în ultimii patru ani a trebuit să amânăm 78 de proiecte”

„Amânăm proiecte în fiecare an, iar în ultimii patru ani a trebuit să amânăm 78 de proiecte. Tot ce face asta este să crească riscul pe partea de mentenanță pentru că multe proiecte amânate erau proiecte de reparații, fie că este vorba despre infrastructura orizontală, cum ar fi rețeaua electrică, apa potabilă, instalațiile sanitare, sau ar putea fi vorba despre alte proiecte, renovații majore”, a completat Weiser.

Multe dintre clădirile NASA din Statele Unite ale Americii au primit o evaluare de „stare marginală sau precară”. Vorbim aici despre clădirea care susține capabilitățile de testare. Poți avea un laborator și materiale de clasă mondială, dar dacă acea clădire se prăbușește, laboratorul este inutil, a mai spus Weiser.

Cum încearcă NASA să-și reducă povara?

NASA încearcă să-și reducă povara prin demolarea structurilor care nu mai sunt necesare pentru viitoarele misiuni. Agenția spațială americană a identificat mai bine de 700 de clădiri și instalații ce pot fi demolate, fapt ce va reduce nevoile de mentenanță ale NASA cu câteva zeci de milioane de dolari, potrivit lui Weiser.

Însă, NASA nu are fondurile necesare pentru demolarea rapidă a acestor clădiri. Va avea nevoie cel mai probabil de cinci sau chiar 10 ani pentru a scăpa de toate.

„Am fost în unele dintre noile instalații SpaceX and Blue [Origin]. Mă uit la clădirile noastre și le iubesc pe toate, dar dacă dorim să inspirăm următoarea generație de forță de muncă… avem nevoie de clădiri mai bune”, a mai spus Weiser.

„Vrem să mergem pe Marte. Ne-am gândit cu adevărat la infrastructura necesară?”

Așadar, ce poate face agenția? Repară infrastructura existentă sau construiește noi clădiri?

În unele cazuri, decizia va fi una ușoară. Împreună cu statul Florida și Departamentul de Transport al SUA, NASA cofinanțează construirea unui nou pod ce va fi punctul de acces principal pentru Centrul Spațial Kennedy. Sateliții, rachetele și alte piese de aparatură traversează în mod regulat această zonă, care a avut un pod mobil încă din 1964.

„Vrem să mergem pe Marte. Ne-am gândit cu adevărat la infrastructura necesară pentru a ajunge pe Marte? Nu este vorba doar despre racheta care ne va duce acolo”, a mai declarat Weiser.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a pierdut temporar contactul cu sonda Voyager 2

SpaceX primește sfaturi de la NASA! Ce planuri are agenția spațială americană?

NASA și DARPA ar putea lansa o rachetă nucleară pe orbită în 2026

Planeta Roșie, văzută în UV. Imagini uimitoare obținute cu misiunea MAVEN de la NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase