Home » Știință » Scanările oculare detectează boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de diagnostic

Scanările oculare detectează boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de diagnostic

Publicat: 25.08.2023

Markerii prin care scanările oculare detectează boala Parkinson cu până la șapte ani înainte de un diagnostic au fost identificați de cercetătorii de la UCL (Anglia) și Moorfields Eye Hospital.

Este pentru prima dată când cineva arată aceste constatări cu câțiva ani înainte de diagnosticare, iar aceste rezultate au fost făcute posibile de cel mai mare studiu de până acum privind imagistica retiniană în boala Parkinson.

Studiul a identificat markeri prin care scanările oculare detectează boala Parkinson folosind Inteligența Artificială (AI). Analiza setului de date AlzEye a fost repetată folosind baza de date mai largă a Biobank din Marea Britanie (voluntari sănătoși), care a confirmat descoperirile.

Lucrarea a fost publicată în Neurology.

Scanările oculare detectează boala Parkinson

Utilizarea acestor două seturi de date mari și puternice i-a permis echipei să identifice acești markeri subtili, chiar dacă boala Parkinson are o prevalență relativ scăzută (0,1-0,2% din populație). Generarea setului de date AlzEye a fost posibilă datorită INSIGHT, cea mai mare bază de date din lume de imagini retiniene și date clinice asociate.

Utilizarea datelor din scanările oculare a dezvăluit anterior semne ale altor afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, scleroză multiplă și, cel mai recent, schizofrenie, într-un domeniu de cercetare în curs de dezvoltare și interesant denumit „oculomică”.

Scanările oculare și datele despre ochi au reușit, de asemenea, să dezvăluie o tendință de hipertensiune arterială; boli cardiovasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale; și diabet.

Medicii știu de mult timp că ochiul poate fi o „fereastră” către restul corpului, oferind o perspectivă directă asupra multor aspecte ale sănătății noastre. Imaginile de înaltă rezoluție ale retinei sunt acum o parte de rutină a îngrijirii ochilor, în special, un tip de scanare 3D cunoscut sub numele de „tomografie cu coerență optică” (OCT), care este utilizat la scară largă în clinicile oftalmologice. În mai puțin de un minut, o scanare OCT produce o secțiune transversală a retinei (partea din spate a ochiului) cu detalii incredibile, de până la o miime de milimetru, notează Medical Xpress.

Aceste imagini sunt extrem de utile pentru monitorizarea sănătății ochilor, dar valoarea lor poate fi mult mai mare, deoarece o scanare a retinei este singura modalitate non-intruzivă de a vizualiza straturile de celule de sub suprafața pielii. În ultimii ani, cercetătorii au început să folosească computere puternice pentru a analiza cu acuratețe un număr mare de OCT și alte scanări ale ochilor într-o fracțiune din timpul necesar unui om.

Ce „secrete” despre corp ascund ochii noștri?

Folosind un tip de AI cunoscut sub numele de „învățare automată”, computerele sunt acum capabile să descopere informații ascunse despre corp doar pe baza acestor imagini. Oculomica se ocupă cu valorificarea acestui nou potențial.

„Continui să fiu uimit de ceea ce putem descoperi prin scanările oculare. Deși nu suntem încă gata să prezicem dacă o persoană va dezvolta Parkinson, sperăm că această metodă ar putea deveni în curând un instrument de pre-screening pentru persoanele cu risc de îmbolnăvire”, a declarat dr. Siegfried Wagner, autor principal, de la Institutul de Oftalmologie UCL și Moorfields Eye Hospital, care este, de asemenea, investigator principal al mai multor alte studii AlzEye.

„Găsirea semnelor unor boli înainte de apariția simptomelor înseamnă că, în viitor, oamenii ar putea avea timp să facă schimbări în stilul de viață pentru a preveni apariția unor afecțiuni, iar clinicienii ar putea întârzia debutul și impactul tulburărilor neurodegenerative care schimbă viața”, a mai declarat acesta.

Boala Parkinson este o afecțiune neurologică progresivă, caracterizată printr-o reducere a dopaminei, iar examinarea post-mortem a pacienților cu boala Parkinson a găsit diferențe în INL (stratul nuclear interior) al retinei. Studiile anterioare folosind scanări OCT au găsit potențiale anomalii morfologice asociate cu boala, dar cu inconsecvențe.

Faptul că scanările oculare detectează boala Parkinson ar putea fi deosebit de util pe viitor

Acest studiu a confirmat rapoartele anterioare ale unui GCIPL (celulă ganglionară-strat plexiform interior) semnificativ mai subțire, în timp ce pentru prima dată a găsit un INL mai subțire. De asemenea, a constatat că o grosime redusă a acestor straturi a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson, dincolo de cel conferit de alți factori sau comorbidități.

Sunt necesare studii viitoare pentru a determina dacă progresia atrofiei GCIPL este determinată de modificări ale creierului în boala Parkinson sau dacă subțierea INL precede atrofia GCIPL. Explorarea acestui lucru ar putea ajuta la explicarea mecanismului și la determinarea dacă imagistica retiniană ar putea sprijini diagnosticul, prognosticul și managementul complex al pacienților afectați de boala Parkinson.

Studiul nu a avut informații clinice detaliate despre starea bolii Parkinson la pacienți (data exactă a diagnosticului, modelele de tratament și terapia curentă), care ar putea produce modificări ale retinei legate de durata sau progresia bolii.

Vă recomandăm să citiți și:

Un organ considerat inutil ar putea să ne protejeze împotriva cancerului

Ar putea un sutien să detecteze cancerul mamar? O tânără inventatoare crede că da!

Riscul de boli cardiovasculare ar putea fi identificat ușor cu apa de gură

Motivul pentru care unii doctori își scot apendicele înainte să plece în Antarctica

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase