Home » Știință » Obezitatea reduce capacitatea creierului de a elibera dopamină, arată un studiu

Obezitatea reduce capacitatea creierului de a elibera dopamină, arată un studiu

Obezitatea reduce capacitatea creierului de a elibera dopamină, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.06.2023

Un studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale din SUA și de la centrele medicale ale Universității Amsterdam (UMC) din Olanda, arată că obezitatea afectează modul în care creierul unei persoane reacționează la alimente și nutrienți.

O persoană obeză suferă modificări cerebrale de lungă durată care îi limitează capacitatea de a simți emoții pozitive și satisfacție asociate cu mâncarea. Aceste modificări în activitatea creierului persistă chiar și atunci când persoana pierde în greutate. Studiul a fost publicat în revista Nature Metabolism.

„Faptul că aceste răspunsuri din creier nu sunt restaurate după pierderea greutății ar putea explica de ce majoritatea oamenilor iau din nou în greutate după succesul inițial al pierderii acesteia”, a declarat Mireille Serlie, unul dintre autorii studiului și profesor de endocrinologie la Amsterdam UMC.

Obezitatea afectează modul în care creierul reacționează la alimente și la nutrienți

Oamenii de știință se concentrează, în primul rând, asupra afecțiunilor fizice cauzate de obezitate, dar sunt cunoscute puține detalii despre efectul asupra funcțiilor creierului. Autorii studiului au sugerat că un anumit comportament alimentar al unei persoane obeze este influențat de modificările pe care obezitatea le aduce creierului său.

Ei au făcut și experimente pentru a demonstra acest lucru. Studiul lor a implicat două grupuri. Primul grup a avut 30 de persoane cu o greutate corporală medie sănătoasă, iar al doilea a inclus 30 de persoane cu obezitate.

Creierul persoanelor cu o greutate corporală sănătoasă a eliberat mai multă dopamină și a răspuns mai activ la substanțele nutritive decât cel al persoanelor cu obezitate.

„Aceste constatări sugerează că detectarea nutrienților în stomac și în intestin și/sau a semnalelor nutriționale este redusă în cazul obezității, iar acest lucru ar putea avea consecințe profunde asupra consumului de alimente”, a explicat Serlie.

În același timp, atunci când participanții cu obezitate au pierdut 10% din greutate, capacitatea creierului de a simți nutrienții și de a elibera dopamină nu a revenit la normal, după cum au constatat cercetătorii.

Acest lucru indică, de asemenea, că modificările pe care obezitatea le provoacă în creierul unei persoane sunt de lungă durată, afectând comportamentul alimentar al unei persoane pentru o perioadă lungă.

Legătura dintre consumul de alimente și activitatea cerebrală

Știți de ce avem uneori poftă de un anumit aliment? Ei bine, pofta apare de cele mai multe ori întrucât creierul semnalează că organismul se confruntă cu o lipsă de nutrienți, este stresat sau deshidratat ori are un nivel scăzut de zahăr în sânge.

De obicei, atunci când poftești la o gustare, după ce o mănânci, cererea organismului tău este satisfăcută, se eliberează o cantitate bună de dopamină și te simți bine.

Cu toate acestea, dacă nu te simți bine nici măcar după ce ai consumat alimentul râvnit, înseamnă că organismul nu are nevoie neapărat de acesta. Este posibil ca acest lucru să se întâmple în cazul persoanelor cu obezitate, scrie Interesting Engineering.

Potrivit cercetătorilor, consumul de alimente al unei persoane este afectat de o rețea de diverse căi metabolice și neuronale. Până în prezent, oamenii de știință au putut studia astfel de rețele doar la animale. Cu toate acestea, legătura lor cu obezitatea ar putea facilita studiul și la oameni.

Vă mai recomandăm și: 

Serotonina, hormonul „stării de bine” poate fi oricând stimulat, dar cum funcționeaza asta?

O alimentație bogată în grăsimi distruge abilitatea creierului de a regla caloriile

Un efect neașteptat are loc atunci când vedem imagini cu mâncare pe Internet

„Aerul de mare” are mari beneficii pentru sănătate, arată un studiu

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase