Home » Știință » Sistemul imunitar al astronauților ar putea fi perturbat de microgravitație

Sistemul imunitar al astronauților ar putea fi perturbat de microgravitație

Publicat: 04.09.2023

Pe măsură ce se apropie o nouă eră a explorării spațiale cu echipaj, cu misiuni prelungite pe Lună și Marte planificate pentru următoarele decenii, oamenii de știință analizează mai atent modul în care mediul din spațiu poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar al astronauților.

În special, o echipă de la Institutul Karolinska din Suedia a analizat modul în care microgravitația experimentată de exploratorii spațiali ar putea afecta celulele T. O celulă T este un tip de globule albe din sânge, numit limfocite, care este esențial în lupta împotriva bolilor.

Rezultatele echipei ar putea ajuta la explicarea motivelor pentru care orice modificări ale celulelor T ale astronauților care au loc în spațiu pot persista pe Pământ. Astfel de modificări de durată pot duce la faptul că celulele T devin mai puțin active și mai puțin eficiente în lupta împotriva infecțiilor, ceea ce îi face pe astronauți vulnerabili la reapariția virusurilor latente.

Oamenii ar putea ajunge pe suprafața lui Marte în anii 2030

Acesta este un aspect pe care agențiile spațiale vor dori probabil să îl cunoască atunci când vor începe să trimită oameni în locuri dincolo de Pământ. NASA, de exemplu, se gândește deja la un viitor care include călători pe Lună și chiar pe Marte.

Cu misiunea Artemis 3, un echipaj care include prima femeie și prima persoană de culoare în spațiu, NASA este așteptată să pornească spre Lună în 2025. Iar eforturile viitoare, spune agenția, vor aduce, eventual, oameni pe suprafața planetei Marte încă din anii 2030.

O nouă eră a explorării spațiale cu echipaj

„Pentru ca astronauții să poată fi supuși unor misiuni spațiale sigure, trebuie să înțelegem modul în care este afectat sistemul lor imunitar și să încercăm să găsim modalități de a contracara modificările dăunătoare ale acestuia”, a declarat Lisa Westerberg, conducătoarea studiului și cercetător principal la Departamentul de Microbiologie, Tumori și Biologie Celulară de la Karolinska Institutet, într-un comunicat.

„Acum am reușit să investigăm ce se întâmplă cu celulele T, care sunt o componentă cheie a sistemului imunitar, atunci când sunt expuse la condiții de imponderabilitate.”

În loc să își desfășoare experimentele în spațiu, Westerberg și echipa au adus un pic de spațiu pe Pământ. Ei au folosit un pat cu apă făcut la comandă care păcălește corpul să creadă că se află într-o stare de imponderabilitate, o tehnică numită „imersiune uscată”.

Opt subiecți sănătoși au fost expuși la imersiunea uscată pentru o perioadă de 3 săptămâni. Cercetătorii au efectuat analize de sânge pe acești subiecți la diferite intervale de timp: Înainte de experiment, apoi la șapte, 14 și 21 de zile după începerea experimentului și, în final, la o săptămână după încheierea experimentului, scrie Space.

Mediul din spațiu poate avea un impact negativ asupra sistemului imunitar

Aceștia au descoperit că celulele T se modificaseră în legătură cu imersiunea uscată, schimbându-se practic în ceea ce privește „expresia genelor”, sau pur și simplu ce gene erau active și care erau inactive. O astfel de expresie genetică s-a modificat semnificativ după 7 și 14 zile de imponderabilitate, dar cea mai extremă schimbare a avut loc după 14 zile.

Genele celulelor T au părut, de asemenea, să adopte o stare mai ,,imatură” în timpul procesului, ceea ce înseamnă că acestea s-au comportat ca și cum nu ar fi întâlnit niciun virus sau alte boli. Acesta este un lucru care ar putea avea implicații negative asupra sănătății în viitor.

Cu toate acestea, după 21 de zile de expunere la microgravitație, celulele T ale subiecților păreau să se fi adaptat la imponderabilitate, expresia genetică a celulelor revenind aproape la normal. Cu toate acestea, la 7 zile după încheierea experimentului, echipa a constatat că unele dintre acele modificări inițiale ale expresiei genice datorate imponderabilității au revenit.

Echipa de oameni de știință va încerca acum să folosească platforma rachetă de sondare situată la Centrul Spațial Esrange din Suedia pentru a examina în continuare celulele T și efectele imponderabilității asupra funcției lor.

Cercetarea echipei a fost publicată în revista Science Advances.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu

Motivul ciudat pentru care fostul astronaut Buzz Aldrin, al doilea om pe Lună, poartă întotdeauna trei ceasuri la mână

Astronauții vor primi ajutor în spațiu din partea unor roboți cu piele inteligentă

Un astronaut din programul Apollo a spus că extratereștrii au prevenit un război nuclear pe Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase