Home » Știință » Astronauții vor primi ajutor în spațiu din partea unor roboți cu piele inteligentă

Astronauții vor primi ajutor în spațiu din partea unor roboți cu piele inteligentă

Astronauții vor primi ajutor în spațiu din partea unor roboți cu piele inteligentă
Sursa foto: ESA - D.Ducros
Publicat: 03.07.2023

Institutul Tehnologic Danez (DTI) a fost selectat de către Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a crea o piele inteligentă pentru brațele robotizate care vor fi folosite în spațiu.

Pe măsură ce roboții continuă să apară peste tot în lume, aceștia ocupă un loc central și în spațiu. Acest lucru necesită ca mașinăriile să-și ajute colegii umani și să fie capabile să reziste la spațiul extrem, cu radiațiile sale, presiunea scăzută și fluctuațiile violente de temperatură, potrivit unui raport al Printed Electronics.

„Vom proiecta și vom testa o piele inteligentă ce va face ca roboții să fie mai potriviți pentru viitoarele explorări spațiale. Aceasta presupune testarea unor senzori de suprafață avansați și a unor panouri de alarmă, care pot permite roboților să detecteze și să evite eventualele coliziuni cu obiecte din mediul înconjurător. Acest lucru îi va face să devină ajutoare robuste și sigure pentru astronauți în spațiu”, a declarat consultantul principal, Christian Dalsgaard de la DTI, potrivit Interesting Engineering.

Roboții îi vor ajuta pe astronauți în spațiu

Cercetătorii plănuiesc să dezvolte o nouă piele inteligentă special concepută pentru roboți, realizată din materiale moi, ce poate fi imprimată 3D cu componente electronice imprimate direct pe textile. Procesul de inginerie a pielii va face ca aceasta să fie sigură pentru utilizare în spațiu și va permite roboților care o poartă să îndeplinească o varietate de sarcini.

„Trebuie să investigăm materiale care pot proteja împotriva prafului, a radiației și a schimbărilor mari de temperatură. Și, prin utilizarea imprimării 3D moderne și a electronicii imprimate, vom introduce, de asemenea, noi procese de fabricație pentru echipamentele spațiale”, a declarat Dalsgaard.

Această evoluție va duce la mașini care îi vor putea asista pe astronauți în spațiu, potrivit cercetătorilor.

„Există un mare potențial pentru roboți în spațiu, unde aceștia pot ajuta la orice, de la experimente științifice la întreținerea stațiilor spațiale și la extragerea de resurse valoroase. Este atât mai ieftin, cât și mai puțin riscant să trimiți un robot în locul unui om. Dar este nevoie ca aceștia să fie extrem de rezistenți”, a declarat Jackob Kortbek, directorul Printed Electronics de la DTI.

Crearea pielii electronice pentru roboți

Prima parte a proiectului de dezvoltare ar trebui să fie finalizată în martie 2024. În prezent, mai multe proiecte sunt în curs de desfășurare pentru a produce o piele inteligentă pentru roboți, care nu numai că se vindecă de una singură, dar permite mașinilor să simtă simțul tactil.

O echipă de oameni de știință din Edinburgh, Scoția, a proiectat o piele electronică inteligentă despre care afirmă că „oferă pentru prima dată roboților un nivel de autocunoaștere fizică similar cu cel al oamenilor și animalelor”.

Între timp, oamenii de știință de la Stanford au inventat o piele electronică sintetică cu mai multe straturi, ce se vindecă singură și imită pielea reală, permițând roboților să simtă la fel ca oamenii.

Vă mai recomandăm și: 

Roboții care au grijă de bătrâni ar putea deveni realitate în China

Augmentarea omului cu părți robotizate este cât se poate de la îndemână

Astronauții chinezi au cultivat celule stem din sânge uman în spațiu

Numele tău ar putea fi trimis în spațiu de către NASA. Ce trebuie să faci?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase