Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit că marijuana lasă metale grele în corpul uman

Oamenii de știință au descoperit că marijuana lasă metale grele în corpul uman

Oamenii de știință au descoperit că marijuana lasă metale grele în corpul uman
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12.09.2023

Cercetătorii de la Universitatea Columbia (SUA) au descoperit că persoanele care consumă produse din canabis au în organism niveluri surprinzător de ridicate de metale grele cadmiu și plumb.

„Atât în cazul cadmiului, cât și al plumbului, este probabil ca aceste metale să rămână în organism timp de ani de zile, mult timp după ce expunerea ia sfârșit”, a declarat pentru NBC News, în legătură cu aceste descoperiri, Tiffany Sanchez, autorul studiului și profesor asistent de științe ale sănătății mediului la Mailman School of Public Health de la Columbia.

Acest lucru este conform unui nou studiu publicat în revista Environmental Health Perspectives, în care oamenii de știință au examinat date din probele de sânge și urină a peste 7.000 de participanți.

După ce au împărțit participanții în categorii, cei care au folosit exclusiv canabis, au folosit exclusiv tutun, au folosit ambele și nu au folosit niciuna dintre acestea, cercetătorii au descoperit ceva alarmant: persoanele care au folosit marijuana aveau niveluri semnificativ mai mari de cadmiu și plumb atât în probele de urină, cât și în cele de sânge, în comparație cu cei care nu folosesc deloc tutun sau marijuana.

Niveluri surprinzător de ridicate de cadmiu și plumb

Cercetătorii au avut o bănuială înainte de a începe experimentul că iarba ar putea fi legată de expunerea la metale grele, care poate duce la o gamă largă de probleme medicale, de la cancer la leziuni cerebrale.

„Deoarece planta de canabis este un curățător cunoscut de metale, am emis ipoteza că persoanele care consumă marijuana vor avea niveluri mai ridicate de biomarker de metale în comparație cu cele care nu consumă”, au scris cercetătorii în lucrare.

Plantele de marijuana aspiră metale prin intermediul solului, îngrășămintelor, apei și pesticidelor.

Dacă de aici provin metalele grele din sângele consumatorilor, ar putea exista o parte bună pentru fumători: iarba cultivată cu grijă pentru a fi izolată de sursele de metale grele ar putea fi în continuare sigură.

Marijuana este al treilea cel mai consumat drog la nivel mondial

De asemenea, studiul a constatat că atât consumatorii de tutun cu dublă utilizare, cât și cei care consumă exclusiv tutun au prezentat niveluri ridicate de cadmiu și plumb în probele de sânge și urină ale participanților, ceea ce se aliniază cu unele cunoștințe comune despre pericolele pe care le prezintă fumatul țigărilor, scrie Futurism.

Studiul nu a făcut diferențe între metodele de consum, cum ar fi diferența dintre fumatul și consumul de produse comestibile.

Această cercetare este intrigantă și amenințătoare, deoarece marijuana este al treilea cel mai consumat drog la nivel mondial – iar într-o epocă în care legalizarea și dezincriminarea se răspândesc rapid, există adesea o atitudine în rândul consumatorilor conform căreia aceasta nu are potențial nociv.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Care sunt persoanele care ar trebui să evite consumul de canabis?

Cannabis pe ISS. Ce plante vor crește în viitoarea seră de la bordul stației spațiale?

Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de cannabis

Efectele grave, la nivel social, ale consumului de cannabis

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase