Home » Știință » Semnalele care se repetă din centrul Căii Lactee ar putea fi de la extratereștri

Semnalele care se repetă din centrul Căii Lactee ar putea fi de la extratereștri

Foto: Shutterstock
Publicat: 12.06.2023

O nouă căutare de viață extraterestră îi face pe oamenii de știință să privească spre semnalele din centrul Căii Lactee.

O nouă căutare de viață extraterestră își propune să afle răspunsul la întrebarea care ne macină pe toți ascultând semnalele din centrul Căii Lactee. Impulsurile cu frecvență îngustă sunt emise în mod natural de stelele numite pulsari, dar sunt folosite și în mod deliberat de oameni în tehnologii precum radarul.

Deoarece aceste impulsuri ies în evidență față de zgomotul radio de fundal al spațiului, acestea sunt o modalitate eficientă de comunicare pe distanțe lungi și o țintă ce merită verificată în căutarea de civilizații extraterestre.

O nouă metodă de a studia semnalele din centrul Căii Lactee

Oamenii de știință au descris strategia de căutare de extratereștri într-un nou studiu, publicat în The Astronomical Journal. Cercetătorii conduși de Akshay Suresh, absolvent al Universității Cornell (SUA), au dezvoltat un software pentru a detecta aceste tipare de frecvențe repetitive și l-au testat pe pulsari cunoscuți pentru a fi siguri că poate capta frecvențele înguste.

Aceste intervale de frecvență sunt foarte mici, având aproximativ o zecime din lățimea frecvențelor utilizate de un post de radio FM obișnuit. Cercetătorii au analizat apoi date de la Telescopul Green Bank, din Virginia de Vest, folosind această metodă.

„Până acum, radioul SETI și-a dedicat eforturile în primul rând căutării de semnale continue”, a declarat într-un comunicat Vishal Gajjar, coautor al studiului, de la Institutul SETI, o organizație nonprofit dedicată căutării vieții inteligente în Univers.

„Studiul nostru pune în lumină eficiența energetică remarcabilă a unui val de impulsuri ca mijloc de comunicare interstelară pe distanțe mari. În special, acest studiu marchează primul efort cuprinzător de a efectua căutări aprofundate ale acestor semnale”, spune Gajjar.

Mai aproape de găsirea extratereștrilor?

Cercetătorii monitorizează centrul Căii Lactee, deoarece acesta are o mare densitate de stele și de exoplanete potențial locuibile. Mai mult decât atât, dacă extratereștrii inteligenți din centrul Căii Lactee ar dori să ajungă la restul galaxiei, ar putea trimite semnale către o gamă largă de planete, având în vedere poziția lor privilegiată din centrul galaxiei.

Folosirea lățimii de bandă înguste și a tiparelor repetate ar fi o modalitate principală pentru extratereștri de a se arăta, deoarece o astfel de combinație este extrem de puțin probabil să apară în mod natural, a spus Steve Croft, coautor al studiului și cercetător în programul Breakthrough Listen, într-o declarație separată.

Metoda folosește un algoritm care poate căuta prin 1,5 milioane de mostre de date ale telescopului în 30 de minute. Deși cercetătorii nu au găsit niciun semn indicator la prima lor căutare, ei spun că viteza algoritmului va ajuta la îmbunătățirea căutărilor în viitor, notează Space.com.

„Breakthrough Listen captează volume uriașe de date, iar tehnica lui Akshay oferă o nouă metodă pentru a ne ajuta să căutăm acele ace din carul cu fân care ar putea oferi dovezi tentante ale formelor de viață extraterestre avansate”, a spus Croft.

Vă recomandăm să citiți și:

„Ingredientele vieții” s-ar putea afla în vaporii de pe Enceladus, satelitul înghețat al lui Saturn

Planul NASA pentru salvarea astronauților din programul Space Shuttle

Cea mai „estompată” galaxie observată vreodată în Universul timpuriu

Pământul are „o nouă Lună”? Obiectul există cel puțin din anul 100 î.Hr.

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase