Home » Știință » Pământul a început să se despice în mai multe zone din sud-vestul Statelor Unite

Pământul a început să se despice în mai multe zone din sud-vestul Statelor Unite

Pământul a început să se despice în mai multe zone din sud-vestul Statelor Unite
Credit foto: Joseph Cook/Arizona Geological Survey
Publicat: 12.09.2023

Statele Unite ale Americii pompează atât de multă apă subterană încât pământul a început să se despice în mai multe zone din sud-vest.

Crăpăturile (sau fisurile) uriașe au fost observate în state precum Arizona, Utah și California. Apa subterană este principala sursă de apă potabilă din lume și reprezintă aproape jumătate din toată apa potabilă dar și 40% din irigația de la nivel global.

Totuși, oamenii pompează apă din subteran mai rapid decât Terra poate reface rezervele în mod natural.

Fisurile „nu sunt un fenomen natural”

Atunci când prea multă apă din subteran este pompată din acviferele naturale de sub suprafață, solul începe să se deformeze și încep să apară aceste crăpături, a explicat Joseph Cook de la Arizona Geological Survey, citat de ScienceAlert.

Fisurile „nu sunt un fenomen natural”, a adăugat Cook. „Este ceva ce noi am cauzat”, a mai spus cercetătorul.

De asemenea, fisurile sunt un semn că există tensiune în Pământ și apar atunci când solul din zonele plate și-a pierdut din susținere. Fisurile apar de obicei în bazinele dintre munți și pot cauza pagube pentru locuințe, canale și drumuri, dar și baraje.

Aproape 300 de kilometri de fisuri cartografiați momentan

Oficialii din statul american Arizona cunosc această problemă de ceva timp și monitorizează situația încă din 2002. Există aproape 300 de kilometri de fisuri cartografiați momentan de către specialiștii de la Arizona Geological Survey.

O investigație recentă a jurnaliștilor de la New York Times a arătat că fisurile sunt o dovadă a unei crize naționale. Jurnaliștii au investigat nivelurile apei din zeci de mii de zone din Statele Unite și au descoperit că acviferele care alimentează 90% dintre sistemele de apă din SUA sunt atât de epuizate încât s-ar putea să nu se mai refacă niciodată.

Aproape jumătate dintre siturile monitorizate au înregistrat „un declin semnificativ” în ultimii 40 de ani. Patru din 10 situri au atins „recorduri negative” în ultimul deceniu.

Unele zone din Arizona deja nu mai pot fi salvate

Acviferele ar avea nevoie de secole sau chiar mii de ani pentru a se recupera, iar unele zone din Arizona deja nu mai pot fi salvate, potrivit lui Cook.

Una dintre principalele probleme este faptul că nu există o reglementare clară în Statele Unite. Guvernul federal nu are foarte multe legi în această privință, iar statele individuale au reguli care variază de la regiune la regiune.

Asta înseamnă că nu există o limită atunci când vine vorba de folosirea apei din subteran, iar oamenii pot epuiza rezervele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un ocean masiv găsit sub scoarța Pământului conține mai multă apă decât oceanele de la suprafață

O crăpătură în câmpul magnetic al Pământului a rămas deschisă timp de 14 ore

Misterul stâncii Al Naslaa, o uriașă rocă crăpată perfect în două, a fost elucidat

90% din apa Marilor Lacuri este contaminată cu plastic

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase