Home » Știință » 90% din apa Marilor Lacuri este contaminată cu plastic

90% din apa Marilor Lacuri este contaminată cu plastic

90% din apa Marilor Lacuri este contaminată cu plastic
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.08.2023

Aproximativ 90% dintre mostrele de apă prelevate în ultimii zece ani din Marile Lacuri din Statele Unite ale Americii și din Canada conțin niveluri ridicate de microplastic, care sunt periculoase pentru oameni și pentru vietăți, arată un studiu efectuat recent de Universitatea din Toronto.

Potrivit cercetării, în jur de 20% dintre mostrele cu procent ridicat de plastic conțin concentrații încadrate la nivelul de risc, însă autorii subliniază că pericolul poate fi prevenit dacă autoritățile din SUA și din Canada acționează cât mai rapid. Este vorba despre cinci lacuri mari: Superior, Michigan, Huron, Erie și Ontario.

„90% înseamnă mult. Noi trebuie acum să răspundem la câteva întrebări de bază prin monitorizare, astfel încât să estimăm riscul la care sunt supuși oamenii și vietățile”, a spus Eden Hataley, cercetător la Universitatea din Toronto și unul dintre autori.

Apa din care beau 40 de milioane de oameni conține plastic

Marile Lacuri furnizează apă potabilă pentru peste 40 de milioane de oameni din SUA și din Canada, dețin în jur de 90% din rezerva de apă dulce a Americii și reprezintă casa a aproximativ 3.500 de specii de plante și de animale.

Autorii acestei cercetări au analizat datele adunate în ultimii zece ani, care arată că cele mai îngrijorătoare niveluri de microplastic sunt în lacurile din jurul orașelor mari, cum ar fi Chicago sau Toronto. Vârfurile clasamentului sunt pentru Lacul Michigan și pentru Lacul Ontario.

Plasticul, prezent până și în berea din halbă

Chiar dacă există o multitudine de surse, se pare că de vină pentru poluare sunt apele menajere rezultate de la stațiile de tratare, potrivit The Guardian.

Alte surse indicate de specialiști sunt microfibrele provenite de la hainele spălate la mașinile de uz casnic sau fabricarea paleților din plastic folosiți pentru diferite activități.

Potrivit cercetătorului Eden Hataley, a fost identificat plastic inclusiv în peștele consumat de oameni și în berea produsă cu apa din Marile Lacuri.

Totuși, consecințele asupra sănătății omului sunt încă necunoscute, spune Hataley.

„Știm că suntem expuși, dar ce înseamnă acest lucru în privința pericolului sau care este nivelul de siguranță… nu avem nicio idee, de aceea se vor efectua mai multe cercetări”, a mai spus specialistul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Microplastice, găsite în țesuturile cardiace umane, atât înainte, cât și după intervențiile chirurgicale

Microplasticele, prezente în aer, apa de băut și mâncare. Cum reducem expunerea?

Descoperire îngrijorătoare: Microplasticele rămân în căile noastre respiratorii

Poluarea cu plastic ar putea fi redusă cu 80% până în 2040, potrivit ONU

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase