Home » Știință » Telescopul Webb a măsurat expansiunea Universului, iar veștile nu sunt bune!

Telescopul Webb a măsurat expansiunea Universului, iar veștile nu sunt bune!

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.09.2023

Telescopul Spațial James Webb a măsurat expansiunea Universului, iar rezultatele nu aduc vești bune pentru cea mai mare criză din cosmologie.

Descoperirea este în concordanță cu măsurătorile făcute cu Telescopul Spațial Hubble, iar asta înseamnă că nu există erori în datele lui Hubble și oamenii de știință încă sunt într-un impas.

Un dezacord între diferitele metode de măsurare cunoscut drept „tensiunea Hubble” continuă, astfel că cercetătorii sunt nevoiți să afle într-un alt mod cât de repete se extinde Universul.

Rezultatele de la Webb s-au potrivit cu cele de la Hubble

Universul din jurul nostru poate părea neschimbat, dar tot ce vedem se deplasează de fapt cu o viteză uriașă cunoscută drept Constanta Hubble. Nu este clar cât de rapidă este Constanta Hubble, tocmai pentru că diferite metode de măsurare au ajuns la rezultate diferite.

„Una dintre principalele justificări pentru construirea Telescopului Spațial Hubble a fost rezolvarea acestei probleme. Hubble are o rezoluție mai bună decât orice alt telescop de la sol pentru că se află deasupra efectelor de încețoșare din atmosferă. Drept rezultat, poate identifica variabile din galaxii aflate la peste 100 de milioane de ani-lumină depărtare și poate măsura intervalul de timp în care își schimbă luminozitatea”, a explicat Adam Riess, astrofizician la Institutul pentru Știința Telescopului Spațial (STScI) din Baltimore, SUA.

O forță misterioasă ce accelerează expansiunea Universului

Aceste observații trebuie efectuate în infraroșu, o parte din spectrul electromagnetic în care Telescopul Hubble nu este tocmai un expert. Asta înseamnă că unele date au un anumit grad de incertitudine. Pe de altă parte, Webb este un telescop infraroșu puternic, iar orice date colectate de acesta nu sunt supuse acelorași limitări.

Chiar și așa, rezultatele de la Webb s-au potrivit cu cele de la Hubble. Asta înseamnă că nu pot fi excluse calcule despre expansiunea Universului doar pe baza datelor de la Hubble; nici eroarea umană nu poate justifica „tensiunea Hubble”, potrivit ScienceAlert.

Deși nu sunt siguri ce anume cauzează tensiunea, cercetătorii cred că de vină ar putea fi energia întunecată, o forță misterioasă și fundamentală care pare să exercite o presiune negativă ce accelerează expansiunea Universului.

Rezultatele cercetătorilor au fost acceptate spre publicare în The Astrophysical Journal.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Posibile semne de viață descoperite pe o exoplanetă la 120 de ani-lumină distanță de Pământ

O nouă fotografie uimitoare de la Telescopul Webb dezvăluie frumusețea prafului cosmic

Un semn de întrebare uriaș, observat de Telescopul Webb în spațiul îndepărtat

Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase