Misiunea Artemis II intră în faza finală! Ultimele pregătiri la cea mai puternică rachetă construită vreodată

19 10. 2023, 10:00

NASA, alături de partenerii Aerojet Rocketdyne și Boeing, a făcut progrese majore în ceea ce privește racheta SLS pentru misiunea Artemis II.

NASA și partenerii săi din industrie Aerojet Rocketdyne și Boeing au instalat toate cele patru motoare RS-25 la bordul rachetei Space Launch System (SLS), astfel că o etapă majoră este aproape de finalizare. Instalarea celor patru motoare este un proces de colaborare, efectuat în mai multe etape de către NASA, Boeing și Aerojet Rocketdyne.

Odată finalizată, treapta principală a rachetei va fi trimisă la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Florida, SUA. Aerojet Rocketdyne, o companie L3Harris Technologies, este principalul contractor, iar Boeing este contractorul coordonator pentru treapta principală a sistemului de lansare.

Megaracheta SLS va lansa prima misiune Artemis cu echipaj

Treapta principală și motoarele reprezintă elementul de bază pentru megaracheta SLS ce va lansa prima misiune cu echipaj din programul Artemis al NASA. Inginerii au început testele finale de integrare la Centrul de Asamblare Michoud din New Orleans al NASA.

Treapta principală de aproape 65 de metri înălțime include două rezervoare masive pentru combustibil și patru motoare RS-25. În cadrul misiunii Artemis II, treapta principală și motoarele vor fi „centrul de putere” al rachetei SLS, ceea ce înseamnă că vor genera o forță incredibilă în primele opt minute ale zborului pentru a trimite echipajul format din patru astronauți de la bordul navei spațiale Orion într-o misiune de aproximativ 10 zile în jurul Lunii.

Sistemele de avionică sunt „creierul” rachetei

În următoarea perioadă, inginerii vor efectua teste cu treapta principală, dar și cu sistemele de avionică de la bord, care acționează drept „creierul” rachetei ce ajută la controlarea din timpul zborului.

Odată ce testele vor fi finalizate și echipamentele vor fi aprobate, treapta principală va fi pregătită pentru transportul la Centrul Kennedy.

Elementele hardware pentru misiunile Artemis III, IV și V sunt, de asemenea, în curs de pregătire. Următoarele misiuni din programul Artemis vor duce astronauți la polul sudic al Lunii.

SLS este „piatra de temelie” pentru explorarea spațiului cosmic îndepărtat

Toate elementele majore de hardware pentru racheta SLS care va lansa misiunea Artemis II sunt fie finalizate sau în curs de finalizare. Componentele majore ale celor două trepte booster sunt la Centrul Kennedy. Cele două adaptoare ale rachetei, produse la Marshall, alături de treapta superioară a rachetei, momentan la contractorul United Launch Alliance, vor fi pregătite pentru transport în primăvara anului 2024.

NASA are în plan să trimită prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună sub umbrela programului Artemis. SLS este „piatra de temelie” pentru explorarea spațiului cosmic îndepărtat, alături de nava spațială Orion și proiectul Gateway de pe orbita din jurul Lunii. SLS este singura rachetă capabilă să lanseze nava Orion, astronauți și încărcătură pe Lună într-o singură misiune.

După mai multe încercări eșuate, misiunea Artemis I (fără echipaj) a fost lansată în noiembrie 2022, iar data de lansare preconizată pentru Artemis II este noiembrie 2024.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiunea Psyche, lansată cu succes de la Centrul Spațial Kennedy al NASA

Primele imagini cu mostrele colectate de misiunea NASA OSIRIS-REx de pe asteroidul Bennu

INTERVIU EXCLUSIV: DESCOPERĂ.ro a vorbit cu NASA despre misiunea OSIRIS-REx

Praful și rocile de pe suprafața asteroidului Bennu conțin elementele de bază ale vieții