Test de cultură generală. Care este cel mai rapid mușchi din corpul uman?

19 10. 2023, 11:00

This browser does not support the video element.

Cel mai rapid mușchi din corpul uman este orbicularis oculi (sau mușchiul orbicular al ochiului). Oamenii au doi astfel de mușchi, unul aflat în fiecare ochi, iar aceștia controlează pleoapele.

Atunci când este declanșat reflexul corneal (reacția involuntară ce protejează ochiul), cum ar fi prin atingerea ochiului cu un obiect, mușchiul numit orbicularis oculi închide ochii în mai puțin de 100 de milisecunde (0,1 secunde).

Cel mai rapid mușchi din corpul uman este format din trei secțiuni: partea palpebrală (numită și mușchiul lui Horner), partea orbitală și partea lacrimală. Mușchiul orbicularis oculi îndeplinește funcții importante în protejarea și umezirea ochiului, precum și în expresiile faciale. Astfel, pierderea funcțiilor acestor mușchi poate dăuna ochiului, deoarece ar însemna să rămână deschis și neprotejat.

Care este cel mai rapid mușchi din corpul uman?

Deși oamenii de știință înțeleg mecanismul fizic prin care omul clipește, aceștia încă nu înțelegem și de ce clipim. Cercetătorii care studiază fenomenul clipitului au observat tot felul de comportamente bizare.

Spre exemplu, bebelușii clipesc mai rar decât adulții, femeile clipesc mai mult decât bărbații, iar oamenii care se uită împreună la filme clipesc la unison. Totuși, nimeni nu înțelege de ce se întâmplă toate acestea.

Ce se întâmplă dacă nu putem închide pleoapele?

Atunci când mușchiul nu funcționează din diverse motive, cum ar fi paralizia lui Bell sau paralizia nervului facial, pleoapele nu se pot închide complet. În astfel de cazuri este necesară lubrifierea intensă a ochiului cu picături oftalmice artificiale și unguent pentru a preveni keratita de expunere.

Dacă nu este tratată corespunzător, închiderea incompletă a pleoapelor poate duce la durere semnificativă, cicatrizare corneană, ulcer cornean și, în cele din urmă, perforație corneană cu o posibilă pierdere a ochiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit că marijuana lasă metale grele în corpul uman

Test de cultură generală. Care este singurul os din corpul uman ce nu poate fi rupt?

Inventatorul telefonului mobil crede că încărcătorul perfect pentru smartphone este chiar corpul uman

Cercetătorii vor să folosească corpul uman pe post de antenă