Home » Știință » Adulții cu ADHD au un risc mai mare de a dezvolta demență

Adulții cu ADHD au un risc mai mare de a dezvolta demență

Publicat: 26.10.2023

Adulții cu ADHD (tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate) au un risc de aproape 3 ori mai mare de a dezvolta demență, potrivit unui nou studiu care a analizat 109.218 adulți cu și fără această afecțiune pe o perioadă de 17 ani.

Cercetătorii, de la instituții din Israel și SUA, au descoperit că 13,2% dintre adulții cu ADHD au dezvoltat demență pe parcursul studiului, comparativ cu 7% dintre cei fără un diagnostic de ADHD.

După ajustarea pentru alți factori potențiali (cum ar fi problemele cardiace) și calcularea unui raport de risc care ia în considerare, de asemenea, cât de repede a apărut demența, concluzia a fost că cei cu ADHD aveau șanse de 2,77 ori mai mari să dezvolte afecțiuni de demență, inclusiv boala Alzheimer.

Pe lângă faptul că le oferă oamenilor de știință noi perspective asupra mecanismelor neurologice care ar putea declanșa demența, studiul ajută, de asemenea, la identificarea mai multor persoane care ar putea prezenta un risc mai mare, astfel încât să poată fi luate măsuri de precauție, scrie Science Alert.

Risc mai mare de demență pentru adulții cu ADHD

„Determinând dacă adulții care au ADHD prezintă un risc mai mare de demență și dacă medicamentele și/sau modificările stilului de viață pot influența riscurile, rezultatele acestei cercetări pot fi folosite pentru a informa mai bine îngrijitorii și clinicienii”, spune neurologul Michal Schnaider Beeri, de la Universitatea Rutgers (SUA).

Mai mult de 3% dintre adulții din SUA au un diagnostic de ADHD. Această tulburare afectează atenția, mișcarea și controlul impulsurilor, iar cercetătorii sugerează că procesele neurologice aferente pot afecta capacitatea creierului de a se proteja împotriva declinului cognitiv mai târziu în viață.

Deși datele nu sunt suficiente pentru a arăta că ADHD provoacă demența în mod direct, sugerează puternic un fel de relație și, ca urmare, că este important să monitorizăm adulții pentru simptomele tulburării pe măsură ce aceștia îmbătrânesc.

„Simptomele deficitului de atenție și hiperactivitate la bătrânețe nu trebuie ignorate și ar trebui discutate cu medicii”, spune Stephen Levine, cercetător în domeniul sănătății publice la Școala de Sănătate Publică a Universității din Haifa (Israel).

O nouă perspectivă

Tratamentele pentru ADHD variază în funcție de persoană și de vârsta acesteia, dar este adesea folosită o combinație de medicamente și terapie comportamentală. Aici, cei cu ADHD care au luat și psihostimulanți nu s-au dovedit statistic a fi expuși unui risc mai mare de a dezvolta demență mai târziu în viață.

Acest lucru sugerează că este posibil ca anumite modificări ale tratamentelor pentru ADHD să scadă riscul de demență, dar pentru a ști cu siguranță, va fi nevoie de cercetări mai detaliate pe un eșantion mare de oameni.

„Medicii, clinicienii și îngrijitorii care lucrează cu adulții în vârstă ar trebui să monitorizeze simptomele ADHD și medicamentele asociate”, spune Abraham Reichenberg, cercetător al creierului și al comportamentului la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai (SUA).

Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open.

Vă recomandăm să citiți și:

Medicii testează terapia genică pentru a vindeca un tip de surditate

Test de cultură generală. Care este cel mai rapid mușchi din corpul uman?

O mână bionică revoluționară a fuzionat cu oasele, mușchii și nervii unei femei

Test de cultură generală. Câți litri de sânge are un om?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase