Home » Știință » Cercetătorii au dezvăluit primul vaccin experimental pentru dependența de cocaină

Cercetătorii au dezvăluit primul vaccin experimental pentru dependența de cocaină

Publicat: 28.10.2023

Oamenii de știință din Brazilia, a doua cea mai mare țară consumatoare din lume, au anunțat dezvoltarea unui vaccin experimental pentru dependența de cocaină.

Numit „Calixcoca”, acest vaccin experimental pentru dependența de cocaină, care a arătat rezultate promițătoare în studiile pe animale, declanșează un răspuns imunitar care împiedică cocaina și crackul să ajungă la creier; cercetătorii speră că vaccinul va ajuta utilizatorii să rupă ciclul dependenței.

Mai simplu spus, dependenții nu ar mai simți starea specifică drogului.

Dacă tratamentul primește aprobarea, ar fi pentru prima dată când dependența de cocaină este tratată folosind un vaccin, a declarat psihiatrul Frederico Garcia, coordonatorul echipei care a dezvoltat tratamentul la Universitatea Federală din Minas Gerais.

Proiectul a câștigat premiul principal de 500.000 de euro la premiile Euro Health Innovation pentru medicina latino-americană, sponsorizat de firma farmaceutică Eurofarma, menționează Science Alert.

A fost creat un vaccin experimental pentru dependența de cocaină

Vaccinul funcționează prin declanșarea sistemului imunitar al pacienților să producă anticorpi care se leagă de moleculele de cocaină din fluxul sanguin, făcându-le prea mari pentru a trece în sistemul mezolimbic al creierului („centrul de recompensă”), unde drogul stimulează în mod normal niveluri ridicate de dopamină, „hormonul plăcerii”.

Studii similare au fost efectuate în Statele Unite, cea mai mare consumatoare de cocaină din lume, potrivit Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă. Dar au stagnat atunci când studiile clinice nu au demonstrat rezultate suficiente, printre alte motive, spune Garcia.

Calixcoca s-a dovedit până acum eficient în testarea pe animale, producând niveluri semnificative de anticorpi împotriva cocainei și puține efecte secundare. De asemenea, a protejat fetușii de șobolan împotriva cocainei, au descoperit cercetătorii, sugerând că ar putea fi folosit la oameni pentru a proteja copiii nenăscuți ai gravidelor dependente.

Vaccinul este acum setat să intre în etapa finală a testelor: testarea pe oameni. Garcia spune că Calixcoca ar putea remodela tratamentul pentru dependență.

„Nu există un tratament specific înregistrat pentru dependența de cocaină și crack. În prezent, folosim o combinație de consiliere psihologică, asistență socială și reabilitare, atunci când este necesar”, spune el.

Calixcoca ar putea adăuga un instrument important la acest regim, ajutând pacienții în stadii critice de recuperare, cum ar fi atunci când părăsesc dezintoxicarea, spune el.

Cum a fost realizat tratamentul?

Vaccinul este fabricat cu compuși chimici proiectați în laborator, mai degrabă decât ingrediente biologice, ceea ce înseamnă că ar fi mai puțin costisitor de produs decât multe alte vaccinuri și nu ar trebui păstrat la temperaturi scăzute.

Dar nu va fi un „panaceu” care poate fi administrat oricui, spune Garcia. Grupul țintă exact va depinde de rezultatul studiilor clinice, dar teoretic este menit ca acesta să fie format din dependenți aflați în recuperare „care nu mai consumă (cocaină) și doresc să rămână așa”, spune el.

Scopul este de a schimba ceea ce Garcia numește o „statistică tristă”: conform Institutului Național pentru Abuzul de Droguri din SUA, unul din patru consumatori obișnuiți de cocaină devine dependent. Și doar unul din patru dependenți reușește să renunțe după cinci ani de tratament.

Având în vedere mizele, anticiparea creată în jurul vaccinului este mare. Peste 3.000 de oameni au contactat echipa lui Garcia pentru a se oferi voluntari pentru a lua parte la studiile clinice.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge

Un virus de la speciile amenințate ar putea trata ulcerul piciorului diabetic

Test de cultură generală. Din ce este făcut creierul?

Singurătatea poate crește riscul de Parkinson

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase