Home » Știință » Test de cultură generală. Câte coaste au oamenii?

Test de cultură generală. Câte coaste au oamenii?

Publicat: 14.11.2023

Cutia toracică este structura scheletică asemănătoare unui coș care formează pieptul, sau toracele, și este alcătuită din coaste și din atașamentele corespunzătoare la stern și la coloana vertebrală. Câte coaste au oamenii?

Cutia toracică înconjoară plămânii și inima, servind drept un mijloc important de protecție osoasă pentru aceste organe vitale.

Așadar, câte coaste au oamenii? Cutia toracică este formată din cele 12 vertebre toracice și cele 24 de coaste, plus sternul. Cu fiecare coastă succesivă, începând de la prima, sau cea mai de sus, curbura cutiei toracice devine mai deschisă.

Câte coaste au oamenii?

Cutia toracică este semirigidă, dar expandabilă (capabilă să crească în dimensiune). Articulațiile mici dintre coaste și vertebre permit o mișcare de alunecare a coastelor pe vertebre în timpul respirației și al altor activități, potrivit Britannica.

Primele șapte coaste sunt atașate de stern prin cartilaje pliabile numite cartilaje costale; aceste coaste sunt numite coaste adevărate. Dintre celelalte cinci coaste, numite coaste false, primele trei au cartilajele costale conectate la cartilajul de deasupra lor. Ultimele două, coastele flotante, au cartilaje care se termină în mușchiul peretelui abdominal. Configurația celor cinci coaste inferioare permite extinderea părții inferioare a cutiei toracice și mișcările diafragmei, care are o origine extinsă de la cutia toracică și coloana vertebrală. Mișcarea este limitată de atașamentele ligamentoase dintre coaste și vertebre.

Există oameni cu mai multe sau mai puține coaste?

Însă există și câteva excepții de la numărul de coaste pe care îl poate avea un om. Acestea pot include anumite mutații genetice, cum ar fi o coastă cervicală, sau unele tulburări precum disostoza spondilocostală, conform Healthline.

Există o credință greșită des întâlnită conform căreia bărbații au cu o coastă mai puțin decât femeile. Această legendă poate avea rădăcini în Biblie și în povestea Creației, care spune că Eva a fost creată dintr-una dintre coastele lui Adam.

Această legendă este exact asta: o credință neconfirmată și falsă. Nu mai este considerată un fapt real de către liderii religioși din nicio confesiune.

Vă recomandăm să citiți și:

Pielea bioimprimată vindecă rănile severe la porci. Va funcționa și la oameni?

Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge

Un virus de la speciile amenințate ar putea trata ulcerul piciorului diabetic

Test de cultură generală. Din ce este făcut creierul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase