Home » Știință » Chiar și oamenii sănătoși pot auzi voci care nu există

Chiar și oamenii sănătoși pot auzi voci care nu există

Publicat: 03.11.2023

Dacă auzi voci care nu există, ai putea asocia acest lucru cu afecțiuni neurologice precum schizofrenia. Acum se dovedește că majoritatea oamenilor pot fi păcăliți să audă voci care nu există, în condițiile potrivite.

Cercetătorii de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția și de la Universitatea Savoie Mont Blanc din Franța au vrut să investigheze modul în care halucinațiile auditiv-verbale (AVH) ar putea fi declanșate în minte: atunci când auzi voci care nu există.

Studiile anterioare sugerează că aceste halucinații sunt cauzate fie de incapacitatea de a distinge corect sinele de mediul înconjurător, fie de credințe puternice sau de presupuneri anterioare care depășesc ceea se întâmplă de fapt într-un mediu. Echipa a vrut să pună la încercare ambele ipoteze.

Auzi voci care nu există? Nu este neapărat un motiv de îngrijorare

„Aici, am dezvoltat o nouă metodă de inducere a AVH într-un mediu controlat de laborator prin integrarea metodelor de percepție a vocii cu stimularea senzoriomotorie, permițându-ne să investigăm contribuția ambelor tipuri majore de AVH”, scriu cercetătorii în lucrare.

Echipa a adaptat o tehnică pe care au folosit-o înainte, în care, atunci când participanții au apăsat un buton din fața lor, un braț robotic i-a înghiontit în spate. În acest nou experiment, care a implicat 48 de participanți, întârzierea ghiontului a fost variabilă, iar voluntarii au purtat căști care redau un amestec de „zgomot roz” asemănător unei cascade și, ocazional, fragmente de voci, atât ale lor, cât și ale altora.

Ca și în cazul testului anterior, participanții au raportat că au simțit o prezență în spatele lor din cauza ghiontului, dar unii dintre ei au raportat că au auzit prin căști voci care nu erau acolo, scrie Science Alert.

Fenomenul auzirii vocilor a fost mai frecvent dacă voluntarii au auzit vocea altcuiva înaintea vocii lor și dacă a existat un decalaj între apăsarea butonului și ghiont. Acest lucru a fost ca și cum cei implicați în test creau o voce care să se potrivească cu senzația că cineva stă în spatele lor.

Fenomenul halucinațiilor auditive

Aceste rezultate, cred cercetătorii, sunt suficiente pentru a sugera că ambele teorii de declanșare a halucinațiilor sunt corecte: participanții nu reușeau să-și monitorizeze corect mediul înconjurător și erau influențați de credințe puternice despre ceea ce se întâmplă în jurul lor.

În special, frecvența vocilor halucinate a crescut odată cu durata testelor, astfel încât participanții au avut șanse mai mari să audă sunetele fantomă spre sfârșitul sesiunii experimentale.

În cele din urmă, cunoașterea modului în care aceste halucinații pot fi declanșate este importantă pentru a înțelege modul în care se leagă de afecțiuni precum boala Parkinson. Este, de asemenea, un indiciu că, dacă auzi o voce în capul tău, s-ar putea să nu fie un motiv imediat de alarmă (deși, dacă ești îngrijorat, cel mai bine este să te prezinți la un medic).

„Pe lângă noutatea și impactul metodologic important, aceste rezultate aruncă o lumină nouă asupra fenomenologiei AVH, oferind suport experimental pentru ambele tipuri proeminente, deși aparent opuse, prezentând AVH ca un hibrid între deficitele de auto-monitorizare și antecedentele hiper-precise”, scriu cercetătorii.

Cercetarea a fost publicată în Psychological Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au dezvăluit primul vaccin experimental pentru dependența de cocaină

Un studiu a găsit legătura genetică dintre autism și sinestezie

Felul în care vorbești poate dezvălui dacă ai diabet de tip 2

Adulții cu ADHD au un risc mai mare de a dezvolta demență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase