Home » Știință » Apa care curge în miezul Pământului a dat naștere unui strat misterios

Apa care curge în miezul Pământului a dat naștere unui strat misterios

Publicat: 29.11.2023

O nouă serie de experimente a arătat că misteriosul „strat E-prime”, care înconjoară nucleul exterior al Pământului, este creat de apa care curge în miezul Pământului.

Oamenii de știință par să fi descoperit în sfârșit cauza unui strat misterios de cristale care înconjoară nucleul Pământului: apa care curge în miezul Pământului și reacționează cu inima metalică a planetei noastre.

În anii 1990, geologii au descoperit un strat subțire care înconjoară nucleul extern al Pământului, un ocean vârtos de metal lichid care înconjoară nucleul intern solid. Stratul, numit E-prime sau E’, are aproximativ 100 de kilometri grosime, relativ subțire în comparație cu alte secțiuni ale interiorului Pământului, și se află la aproximativ 2.900 km sub suprafața Pământului.

Un strat ce formează cristale, creat de apa care curge în miezul Pământului

Oamenii de știință au teoretizat anterior că stratul E’ a fost creat de magma bogată în fier. Alte teorii au sugerat că acesta a scăpat din nucleul intern sau s-a format în urma coliziunii Pământului cu o protoplanetă care a dat naștere Lunii și a lăsat bucăți ale lumii infantile în interiorul Pământului. Dar niciuna dintre aceste idei nu a fost pe larg acceptată, notează Space.com.

Într-un nou studiu, publicat în revista Nature Geoscience, cercetătorii au descoperit că stratul E’ a fost probabil creat de apă care se infiltrează de la suprafața Pământului prin plăcile tectonice subducționale, care se scufundă, și apoi reacționează cu suprafața metalică a nucleului extern.

Dacă această nouă descoperire este corectă, înseamnă că stratul E’ a produs cantități mari de cristale de siliciu ca produs secundar al acestei reacții, care au fost introduse în mantaua Pământului, stratul masiv de magmă care se află între nucleul extern și scoarța exterioară a Pământului.

Ce au arătat experimentele?

În studiu, cercetătorii au efectuat o serie de experimente de laborator pentru a reproduce modul în care apa ar putea reacționa cu nucleul extern sub o presiune intensă. Acest lucru a relevat că hidrogenul din apă înlocuiește siliciul din metalul lichid, ceea ce determină siliciul să iasă din metal sub formă de cristale. Prin urmare, stratul E’ este probabil un strat al nucleului extern bogat în hidrogen și sărăcit în siliciu, ceea ce contrazice presupunerile anterioare cu privire la componența sa.

Cercetătorii cred că a durat probabil mai mult de 1 miliard de ani pentru ca stratul E’ să atingă grosimea sa actuală, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai vechi decât nucleul intern, care s-a solidificat acum aproximativ 1 miliard de ani.

Această nouă descoperire este încă un semn că înțelegerea noastră actuală a modului în care interacționează între ele nucleul extern și mantaua poate fi incompletă.

În septembrie 2022, aceeași echipă de cercetare a descoperit că apa care se infiltrează ar putea reacționa cu mari rezervoare de carbon din nucleul extern pentru a crea fabrici gigantice de diamante în apropierea graniței dintre nucleu și mantaua Pământului.

„De ani de zile, s-a crezut că schimbul de material dintre nucleul Pământului și manta este mic”, a spus coautorul studiului Dan Shim, geolog la Universitatea din Arizona (SUA). Dar aceste descoperiri „indică o interacțiune nucleu-manta mult mai dinamică, sugerând un schimb substanțial de material”.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Sonda Juno a observat săruri și substanțe organice pe Ganymede

Noaptea în care trei stele au dispărut fără urmă de pe cer

Un astronaut a observat „un craniu” într-o groapă vulcanică gigantică din Sahara

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase