Home » Știință » Am putea folosi găurile negre ca baterii reîncărcabile sau reactoare nucleare?

Am putea folosi găurile negre ca baterii reîncărcabile sau reactoare nucleare?

Publicat: 03.12.2023

Nimic nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, dar de-a lungul anilor, cercetătorii au descoperit modalități de a extrage puțină energie din ele. Unele procese au loc în mod natural, iar o parte din energie poate fi „furată” în mod inteligent. Acum, cercetătorii au elaborat abordări noi pentru a folosi găurile negre ca surse de energie, sugerând folosirea găurilor negre drept baterii sau reactoare nucleare.

Studiul se bazează pe premisa unei găuri negre Schwarzschild, adică una fără sarcină electrică sau impuls unghiular. Prin lansarea particulelor încărcate către ele, găurile negre pot fi făcute să aibă un câmp electric static și, brusc, avem toate elementele pentru folosirea găurilor negre drept baterii.

Echipa și-a imaginat gaura neagră într-o cavitate în care se poate introduce și extrage sarcină electrică într-un mod lent și controlabil și cu o eficiență impresionantă. Această baterie neagră teoretică ar putea transforma până la 25% din masa sa în energie electrică.

Este posibilă folosirea găurilor negre drept baterii?

Ca baterie, sistemul ar fi compact. Găurile negre luate în considerare ar cântări cel mult întreaga atmosferă a planetei noastre (1.000 de trilioane de tone) și nu ar fi mult mai mari decât un atom. Așadar, ușor de integrat într-un telefon mobil dacă am avea capacitatea de a ridica ceva de greutatea unui asteroid, scrie IFL Science.

Echipa a arătat că este posibil să încarce complet și să descarce complet o astfel de baterie fără a încălca nicio lege a găurilor negre, dar acesta nu este un sistem etern. Pe măsură ce gaura neagră se extinde după fiecare ciclu, va ajunge în cele din urmă la dimensiunea cavității care o conține, făcând bateria indisponibilă.

Dar bateriile nu sunt singura opțiune pentru a crea energie cu o eficiență ridicată dintr-o gaură neagră. Echipa a realizat că se poate genera electricitate aruncând radiații alfa (α) într-o gaură neagră. O altă opțiune este un nucleu de heliu și este un produs destul de comun al dezintegrării radioactive.

Energie electrică de înaltă eficiență

Echipa a demonstrat că, dacă această radiație ar fi îndreptată către o gaură neagră, ar putea fi posibil să se transforme 25% din masa radiației alfa în energie cinetică adusă de la un pozitron, versiunea de antimaterie a electronului.

„Acest proces poate cel mult să amplifice energia cinetică a descompunerii α de sute de ori. În mod interesant, masa optimă a unei astfel de instalații cu gaură neagră este situată chiar în interiorul ferestrei de materie întunecată originară din găurile negre primordiale”, au scris cercetătorii.

Existența unor astfel de găuri negre încă trebuie dovedită și mai există problema că nu știm cum să le conținem, dar dacă le găsim și le putem controla, am putea avea electricitate de înaltă eficiență.

O lucrare în care sunt raportate aceste descoperiri este publicată în revista Physical Review D.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Euclid a fotografiat peste 100.000 de galaxii, iar fiecare conține sute de miliarde de stele

Roverul Curiosity al NASA a împlinit 4.000 de zile pe Marte

Sonda Lucy a avut parte de o surpriză în timp ce survola un asteroid

Stația Spațială Internațională, tot mai aproape de sfârșit: au fost cei 25 de ani de activitate doar o risipă?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase