Home » Știință » Google a pornit o nouă centrală geotermală experimentală

Google a pornit o nouă centrală geotermală experimentală

Publicat: 30.11.2023

Google a pus oficial în funcțiune o centrală geotermală experimentală, prima de acest fel, în statul american Nevada, furnizând energie fără emisii de carbon pentru centrele de date masive aflate în apropiere.

Această centrală geotermală experimentală, realizată în parteneriat cu firma de energie Fervo, face parte din planul ambițios al Google de a funcționa în întregime cu energie fără emisii de carbon începând cu 2030.

Chiar dacă această centrală este menită să furnizeze doar o cantitate modestă de 3,5 megawați de energie, impactul real este dat de tehnicile experimentale pe care le utilizează pentru a exploata energia geotermală, care, dacă sunt confirmate aici, ar putea fi utilizate la o scară mai largă pentru a oferi energie prietenoasă cu mediul la nivel global.

O centrală geotermală experimentală, pusă în funcțiune de Google

„Cred că va fi un progres semnificativ și va continua să propulseze geotermia într-o poziție mult mai importantă decât a fost până acum”, a declarat CEO-ul Fervo, Tim Latimer, pentru The Associated Press.

În mod tipic, construirea unei centrale geotermale necesită găsirea unui rezervor perfect, care să apară natural, în care solul să fie puternic fracturat și ușor de forat, permițându-le conductelor să aibă acces la interiorul fierbinte al Pământului de dedesubt. Dar astfel de locații sunt rare și greu de detectat și nu există nicio garanție că, după ce forajul este terminat, căldura la care încearcă să aibă acces va fi suficientă, o risipă costisitoare, menționează Futurism.

Adoptând inovațiile din industria petrolului și gazelor în tehnologia de fracturare hidraulică, Fervo nu forează doar vertical, ci, după ce ajunge suficient de adânc, și orizontal, și apoi spală rocile cu fluide puternic presurizate pentru a le fractura și mai mult.

Apoi, sunt amplasate conductele, iar apa este pompată în subteran, încălzindu-se în lungul canalului orizontal, înainte de a reveni la suprafață pentru a alimenta o turbină care produce electricitate. Sistemul este în circuit închis, reutilizând aceeași apă pentru a nu se produce risipă.

Viitorul energiei regenerabile este acum

Cu această unitate funcțională acum, potențialul său ar putea fi o revelație pentru energia regenerabilă și fără emisii de carbon, permițându-le centralelor geotermale să fie instalate în locuri unde se credea că este imposibil.

„Prin aplicarea tehnologiei de foraj din industria petrolului și gazelor, am demonstrat că putem produce resurse de energie fără carbon 24/7 în noi regiuni ale lumii”, a declarat Latimer într-un comunicat din luna iulie.

Pentru a da o idee despre cât de limitată este geotermia în prezent: chiar dacă Statele Unite sunt lider mondial în generarea de electricitate geotermală, doar șase state, printre care Nevada, California și Utah, au centrale geotermale în funcțiune, conform Administrației pentru Informații Energetice din SUA.

„Companiile au un rol imens în progresul acestor tehnologii”

Desigur, producția actuală a centralei Google este mică, iar pentru a-și satisface nevoile energetice, colosul din Silicon Valley va depinde și de energia eoliană și solară, toate acestea fiind industrii în care Google se consideră lider în sprijinire.

„Dacă ne gândim la cât de mult am avansat cu energia eoliană și solară și cu stocarea cu ioni de litiu, iată-ne aici, acesta este practic următorul pas și companiile au un rol imens în progresul acestor tehnologii”, a declarat Michael Terrel, director senior al energiei la Google, pentru The Verge.

Vă recomandăm să citiți și:

Finlanda închide patru din cele nouă puncte de trecere de la granița cu Rusia

Pedro Sánchez a câștigat un nou mandat de premier al Spaniei

Ce discuții „tranșante” a avut președintele SUA Joe Biden cu liderul chinez Xi Jinping?

O nigeriancă a creat cea mai lungă perucă din lume

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase