Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit o sursă de proteine prietenoasă cu mediul

Oamenii de știință au descoperit o sursă de proteine prietenoasă cu mediul

Publicat: 26.12.2023

Cercetătorii de la Universitatea din Exeter (Anglia) au descoperit că algele, mai precis spirulina și chlorella, reprezintă sursa de proteine prietenoasă cu mediul.

Aceasta este prima cercetare de acest fel care demonstrează că consumul a două dintre cele mai comercializate specii de alge poate oferi multe proteine și paote susține remodelarea musculară la adulții tineri și sănătoși. Descoperirile sugerează că algele ar putea fi sursa de proteine prietenoasă cu mediul, o alternativă interesantă la proteina de origine animală în ceea ce privește menținerea și construirea masei musculare.

„Cercetarea noastră a arătat că algele ar putea deveni o parte a unui viitor alimentar sigur și durabil. Cu tot mai multe persoane care încearcă să consume mai puțină carne din motive etice și de mediu, există un interes crescând pentru proteinele produse non-animal și durabil. Credem că este important și necesar să începem să explorăm aceste alternative și am identificat algele drept o sursă nouă și promițătoare de proteină”, a declarat Ino Van Der Heijden, cercetător la Universitatea din Exeter.

Algele ar putea fi sursa de proteine prietenoasă cu mediul

Proteinele și aminoacizii esențiali au capacitatea de a stimula sinteza proteinelor musculare, ceea ce poate fi măsurat în laborator prin determinarea încorporării aminoacizilor etichetați în proteinele țesutului muscular și translatat într-o rată pe parcursul timpului. Proteinele de origine animală stimulează robust sinteza proteinelor musculare în repaus și după exercițiu.

Deoarece producția de proteine ​​de origine animală este asociată cu tot mai multe îngrijorări etice și de mediu, s-a descoperit acum că o alternativă interesantă și prietenoasă cu mediul la proteinele de origine animală este reprezentată de alge. Cultivate în condiții controlate, spirulina și chlorella sunt cele două alge cel mai des disponibile comercial, conținând doze ridicate de micronutrienți și fiind bogate în proteină.

Cum au demonstrat cercetătorii beneficiile proteinelor din alge?

Pentru a evalua impactul ingestiei de spirulină și chlorella asupra concentrațiilor de aminoacizi din sânge și asupra ratelor de sinteză a proteinelor miofibrilare la persoanele tinere și sănătoase, cercetătorii de la Universitatea din Exeter au realizat un studiu, notează Eurek Alert.

Un grup de 36 de adulți tineri și sănătoși a participat la un studiu aleatorizat, dublu-orb, în care au primit o băutură conținând 25 de grame de proteină din micoproteină derivată din ciuperci, spirulină sau chlorella după o sesiune de exerciții cu un singur picior. S-au colectat probe de sânge și de mușchi scheletic la început și în timpul unei perioade de patru ore după alimentație și exercițiu. Apoi au fost evaluate concentrațiile de aminoacizi din sânge și ratele de sinteză ale proteinelor miofibrilare din țesutul muscular în repaus și după exercițiu.

Studiul este primul de acest fel care demonstrează că ingestia de spirulină sau chlorella stimulează robust sinteza proteinelor miofibrilare în țesutul muscular în repaus și după exercițiu, într-o măsură echivalentă cu un compus de înaltă calitate și de origine non-animală (micoproteină).

Studiul a fost publicat în Journal of Nutrition.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum este afectat copilul atunci când bărbații devin tați la vârste mai înaintate?

Orice tip de activitate este mai bună pentru inimă decât sedentarismul, chiar și dormitul, arată un studiu

Pasta de dinți pentru alergie la arahide ar putea deveni realitate

Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase