Home » Știință » Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

Un parazit existent la pisici afectează persoanele în vârstă

Publicat: 17.11.2023

Un parazit purtat în principal de pisici, Toxoplasma gondii, ar putea fi responsabil pentru fragilitatea la persoanele în vârstă, relevă un nou studiu. Este o descoperire importantă, în condițiile în care se crede că 11-15% dintre persoanele din SUA au fost infectate de parazit la un moment dat.

Descoperirea, făcută de o echipă internațională de cercetători, se adaugă la ceea ce știm deja despre T. gondii: faptul că poate provoca simptome asemănătoare gripei la multe persoane și probleme mai grave, cum ar fi crize la persoanele cu un sistem imunitar mai slab.

„Adesea ne gândim la infecția cu T. gondii ca fiind relativ asimptomatică, dar acest studiu evidențiază faptul că, pentru unii oameni, poate avea consecințe semnificative asupra sănătății mai târziu”, spune fiziologul Christopher Lowry de la Universitatea Colorado Boulder.

Echipa de cercetare a suspectat că parazitul ar putea fi una dintre cauzele inflamației legate de vârstă care contribuie la fragilitate. Testele de sânge de la 601 adulți spanioli și portughezi în vârstă de peste 65 de ani au fost analizate pentru a determina măsurile de fragilitate, inclusiv pierderea neintenționată în greutate, oboseala și pierderea acuității mentale.

Între 11 și 15% dintre persoanele din SUA, infectate la un moment dat

Deși nu a fost găsită o asociere între infecțiile cu T. gondii și fragilitate, printre cei care fuseseră infectați cu T. gondii, persoanele care produceau un număr mai mare de anticorpi pentru a lupta împotriva acesteia erau mai susceptibile de a prezenta semne de fragilitate, scrie ScienceAlert.

Altfel spus, există semne ale unei legături între o reacție imunitară mai severă la acest parazit și o probabilitate mai mare de a fi mai fragil la bătrânețe.

În ceea ce privește inflamația, cei cu un răspuns mai puternic la T. gondii au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate ale anumitor biomarkeri ai inflamației, sugerând o altă legătură potențială în acest sens.

Având în vedere că ratele de infectare cresc pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și că aceasta poate rămâne latentă și nedetectată în corpul uman timp de mai multe decenii, cercetătorii spun că trebuie să fim și mai atenți atunci când vine vorba de evitarea infecției.

Ratele de infectare cresc pe măsură ce oamenii îmbătrânesc

Aceasta se poate produce prin expunerea la ouă de T. gondii (în litiera unei pisici, de exemplu, sau în apa pe care acestea au contaminat-o) sau prin consumul de carne insuficient gătită care a fost infectată de parazit.

Infecția provocată de parazit a fost asociată anterior cu leziuni ale mușchilor scheletici și chiar cu schizofrenia, din cauza potențialelor sale efecte de alterare a minții.

„Această lucrare este importantă, deoarece oferă, pentru prima dată, dovezi ale existenței unei legături între fragilitatea la adulții în vârstă și intensitatea răspunsului la infecția cu T. gondii”, spune psihobiologul Blanca Laffon de la Universitatea din A Coruña, Spania.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Gerontology: Medical Science.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O pisică dispărută de mai bine de patru ani s-a întors acasă epuizată, dar sănătoasă

Cum își comunică pisicile adevăratele intenții? Un studiu a aflat ce fac felinele în absența oamenilor

Știri importante: cercetătorii au înțeles cum torc pisicile!

Misterul a fost dezlegat: de ce pisicile sunt obsedate de ton?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase