Home » Știință » Test de cultură generală. Care e cel mai comun mineral de pe Pământ?

Test de cultură generală. Care e cel mai comun mineral de pe Pământ?

Test de cultură generală. Care e cel mai comun mineral de pe Pământ?
Feldspat. Foto: Shutterstock
Publicat: 21.12.2023

Care e cel mai comun mineral de pe Pământ? În funcție de cum formulăm întrebarea, răspunsul ar putea fi cuarț, feldspat sau bridgmanit. Totul depinde de modul în care clasificăm mineralele și despre ce parte a Pământului vorbim.

Mineralul cel mai comun al continentelor Pământului, partea lumii în care locuiesc oamenii, este cuarțul, mineralul SiO2. Aproape tot nisipul din gresie, din deșerturile lumii și de pe malurile și plajele râurilor lumii este cuarț. Cuarțul este, de asemenea, cel mai comun mineral în granit și gnais, care alcătuiesc cea mai mare parte a crustei continentale adânci.

Cel mai comun mineral al crustei este feldspatul, denumit „grup de minerale” pentru conveniența geologilor. Cele șapte tipuri majore de feldspat se amestecă ușor unul în celălalt, iar limitele lor sunt arbitrare. A spune „feldspat” este ca și cum ai spune „fursecuri cu bucăți de ciocolată”, deoarece numele cuprinde o gamă largă de rețete.

Care e cel mai comun mineral din crusta Pământului?

Dacă îl considerăm un singur mineral, feldspatul este cel mai comun mineral de pe Pământ, iar cuarțul este al doilea cel mai comun. Acest lucru este valabil mai ales atunci când luăm în considerare întreaga crustă (continentală plus oceanică).

În termeni chimici, feldspatul este XZ4O8, unde X este o amestecătură de K, Ca și Na, iar Z este o amestecătură de Si și Al. Pentru omul de rând, chiar și pentru colecționarul de roci obișnuit, feldspatul arată destul de similar indiferent unde se încadrează în gamă. De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că rocile fundului mării, crusta oceanică, nu au aproape deloc cuarț, dar au cantități abundente de feldspat. Așadar, în crusta Pământului, feldspatul este cel mai comun mineral, potrivit ThoughtCo.

Care e cel mai comun mineral de pe Pământ?

Cel mai comun mineral de pe Pământ este bridgmanitul, care alcătuiește aproximativ 38% din volumul total al planetei. Bridgmanitul este un silicat de magneziu-fier foarte dens cu formula (Mg,Fe)SiO3 și face parte în principal din mantaua inferioară, la adâncimi cuprinse între 660 și 2.700 de kilometri.

Deși mineralul era cunoscut de mulți ani, a primit numele de bridgmanit în 2014, când a fost descoperit într-un meteorit care s-a prăbușit în Australia în 1879. Bridgmanitul este considerat cel mai abundent mineral de pe Pământ.

Recapitulând, dacă întrebarea din titlu face referire la continente, răspunsul este „cuarț”; dacă face referire la crustă, atunci răspunsul este „feldspat”; iar dacă nu face nicio referire, este vorba de „bridgmanit”.

Vă recomandăm să citiți și:

Ar putea fi realizate baterii de diamant din deșeuri nucleare? Unii susțin că da!

Ceva ciudat se întâmplă cu rocile de pe Marte care ajung pe Pământ

Cât de importantă este atmosfera superioară a Pământului atunci când vine vorba de furtuni geomagnetice

Test de cultură generală. Câți oameni poate suporta Pământul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase