Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cel mai rar mineral de pe Pământ?

Care este cel mai rar mineral de pe Pământ?

Care este cel mai rar mineral de pe Pământ?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.02.2023

Cei mai mulți oameni au văzut frumusețea mistică a cuarțului, posibil, fără să știe că acesta este cel mai comun mineral de pe Pământ. Mineralele sunt împrăștiate peste tot pe planeta noastră și pot fi observate fie sub formă de pete sclipitoare în pietriș sau nisip, fie sub forma unor adevărate bijuterii ascunse, dar care este cel mai rar dintre acestea?

Potrivit Societății Geologice din SUA, mineralele sunt elemente sau compuși anorganici, care apar în mod natural, ceea ce înseamnă că aceștia nu conțin carbon.

Fiecare tip de mineral prezintă ordine în structura sa internă și are o compoziție chimică unică. Forma pe care o iau cristalele unui mineral, precum și alte proprietăți fizice ale acestuia, pot varia, potrivit Live Science.

Cel mai rar mineral de pe Pământ?

Cel mai rar mineral de pe Pământ se numește kyawthuite. Până în prezent, se cunoaște existența unui singur cristal, găsit în regiunea Mogok din Myanmar.

Baza de date a mineralelor de la CalTech îl descrie ca fiind mic, de 1,61 carate, o piatră prețioasă de culoare portocaliu intens, pe care Asociația Internațională de Mineralogie l-a recunoscut oficial în 2015.

Cu toate acestea, se știu puține lucruri despre kyawthuite, însă există și un al doilea cel mai rar mineral din lume, care a fost mai mult studiat.

Painita, al doilea cel mai greu de găsit mineral de pe planetă

Al doilea cel mai rar mineral din lume este painita, care apare sub formă de cristale hexagonale de culoare roșu închis, deși există câteva excepții de culoare roz. Deși painita este în prezent mult mai ușor de găsit decât obișnuia să fie, acest mineral este încă rar, iar structura sa chimică îl face să fie o enigmă științifică.

În 1952, colecționarul și comerciantul englez de pietre prețioase Arthur Pain a achiziționat două cristale purpurii în Myanmar, potrivit lui George Rossman, profesor de mineralogie la CalTech. Pain a cercetat painita încă din anii 1980 și menține o bază de date extinsă cu toate mostrele pe care le-a analizat la microscop.

Pain a crezut că aceste cristale erau rubine, pentru existența cărora regiunea este renumită, dar, fără să știe, el a descoperit că erau de fapt ceva mult mai rar.

Formarea mineralului, un aspect care îl deosebește

Painita (care a preluat numele de familie al lui Arthur) este un mineral uneori dezgropat alături de rubine și alte pietre prețioase. Acest lucru explică de ce Pain a presupus că aceste cristale erau rubine atunci când, potrivit lui Rossman, le-a donat Muzeului Britanic în 1954 pentru a fi studiate în continuare. O altă mostră de painita din Myanmar a ieșit la suprafață în 1979 și, până în 2001, aceste trei cristale au fost singurele exemplare de painită cunoscute din lume.

Primul cristal de painită descoperit, cunoscut sub numele de painita #1, a fost analizat ulterior de Rossman.

Dar ce face ca painita să fie un mineral atât de rar? În primul rând, se găsește doar în Myanmar, dar adevăratul motiv constă în formarea sa. Painita este un cristal de borat, ceea ce înseamnă că acesta conține bor. De asemenea, conține și zirconiu.

De ce este Myanmar un loc propice pentru pietrele prețioase?

Rossman a explicat de ce painita și atât de multe alte pietre prețioase, cum ar fi kyawthuite, se găsesc în Myanmar.

Astfel, când vechiul supercontinent Gondwana a început să se despartă în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani, India s-a îndreptat spre nord și s-a ciocnit cu ceea ce este acum Asia de Sud. Presiunea și căldura rezultate în urma coliziunii au format o comoară de roci, multe dintre ele pietre prețioase. Rossman crede că painita de borat și alte minerale de borat ar putea proveni din mările puțin adânci din jurul masei de uscat nou formate.

Painita potrivită pentru bijuterii de lux este greu de găsit și este evaluată până la 60.000 de dolari pe carat, a declarat Rossman. Ceea ce determină prețul poate fi subiectiv, dar cu cât sunt mai puține defecte, cu atât mai bine.

Vă mai recomandăm și: 

Safire şi rubine în cer. Astronomii au descoperit o nouă clasă de planete. ”Sunt total diferite”

Minerale necunoscute au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone

Un diamant scos din adâncul Pământului conține minerale nemaiîntâlnite

Un alpinist, recompensat după ce a găsit pietre prețioase pe Mont Blanc

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase