Home » Știință » Planeta pe care plouă cu nisip, dezvăluită de un telescop al NASA

Planeta pe care plouă cu nisip, dezvăluită de un telescop al NASA

Foto: Shutterstock
Publicat: 17.11.2023

Telescopul Spațial James Webb al NASA a dezvăluit planeta pe care plouă cu nisip, în urma unor observații revoluționare.

Planeta pe care plouă cu nisip, Wasp-107b, se află la 200 de ani-lumină distanță în constelația Fecioarei și a atras atenția astronomilor datorită dimensiunii sale mari, dar a masei foarte mici, primind porecla de „planeta de vată de zahăr”.

Observațiile recente oferă o privire fără precedent asupra unei lumi stranii și exotice dincolo de sistemul nostru solar, care prezintă nori și ploaie de nisip de silicat, temperaturi arzătoare, vânturi puternice și un miros distinct de dioxid de sulf ars.

Iată planeta pe care plouă cu nisip!

Telescopul James Webb măsoară lumina stelei filtrată prin atmosfera planetei, oferind o perspectivă profundă asupra atmosferei sale. Wasp-107b are o masă similară cu Neptun, dar este aproape de dimensiunea lui Jupiter, iar natura sa vastă și difuză îi permite telescopului James Webb să privească adânc în atmosfera sa.

Observațiile recente, publicate în Nature, arată dovezi ale vaporilor de apă și ale dioxidului de sulf, care îi dau atmosferei un miros de chibrituri arse.

Este prima dată când compoziția chimică a norilor de pe o altă planetă a fost identificată: în acest caz, nisip de silicat, notează The Guardian.

Atmosfera planetei prezintă ceva similar ciclului apei de pe Pământ, dar cu nisip modificându-se între stări solide și gazoase. De la niveluri mai calde și mai joase ale atmosferei, cu temperaturi aproape de 1.000 de grade Celsius, vaporii de silicat se ridică, se răcesc și formează particule microscopice de nisip, prea mici pentru a fi văzute. În cele din urmă, acești  nori de praf de nisip devin suficient de denși pentru a începe să cadă înapoi în straturile inferioare ale atmosferei. Sub un anumit nivel, nisipul sublimează înapoi în vapori, completând ciclul.

Telescopul Spațial James Webb

Un obiectiv central al Telescopului Spațial James Webb este să analizeze atmosferele planetelor îndepărtate și să caute gaze cu o semnătură biologică care ar putea indica prezența vieții. Wasp-107b nu este considerată un candidat probabil, având în vedere clima sa de 1.000 de grade Celsius și lipsa unei suprafețe solide.

Observațiile atmosferelor planetelor de dimensiuni pământene vor fi mai dificile, deoarece, dacă au o atmosferă, aceasta tinde să fie mai subțire și mai densă. Cu toate acestea, nivelul de detaliu obținut de la ținte precum Wasp-107b este considerat un semn încurajator. Profesorul Leen Decin, de la Institutul Catolic (KU) Leuven (Belgia) și prim autor al cercetării, a subliniat că Universul are multe surprize și că este necesar să ne lărgim imaginația pentru a explora diferite moduri de formare a vieții pe alte planete.

Vă recomandăm să citiți și:

Cosmologii spun că este posibil să fi existat un al doilea Big Bang

Telescoapele Webb și Hubble și-au unit forțele și au creat cea mai colorată imagine cu Universul

A fost detectat oxigen pe Venus atât pe partea de zi, cât și cea de noapte

A fost găsită o galaxie izbitor de asemănătoare cu a noastră

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase