Home » Știință » Ce s-ar întâmpla cu un asteroid dacă ar fi distrus cu arme nucleare?

Ce s-ar întâmpla cu un asteroid dacă ar fi distrus cu arme nucleare?

Publicat: 25.12.2023

Deși poate părea un subiect popular de film, distrugerea unui asteroid printr-o explozie nucleară este considerată în lumea reală o idee foarte proastă.

Chiar dacă o bombă nucleară ar putea anihila un asteroid mai mic, detonarea uneia într-un asteroid mai mare ar provoca doar spargerea sa în bucăți. Bucățile rămase dintr-un asteroid într-o explozie nucleară ar putea reprezenta în continuare o amenințare pentru planeta noastră, și ar putea să agraveze situația, prin producerea de impacturi multiple pe întreg globul.

Dar este cu adevărat o idee proastă folosirea armelor nucleare împotriva unui asteroid care se îndreaptă spre Pământ? Dacă este folosită tehnica potrivită, o explozie nucleară ar putea fi strategia pentru devierea asteroidului.

Ar fi bine să distrugem un asteroid într-o explozie nucleară sau mai bine nu?

Cercetătorii de la Laboratorul Național Lawrence Livermore (LLNL, din SUA) au creat o unealtă de modelare care poate simula ce s-ar întâmpla dacă un dispozitiv nuclear ar fi detonat deasupra suprafeței unui asteroid. Uneltele ajută la îmbunătățirea înțelegerii modului în care radiația unei explozii nucleare interacționează cu suprafața unui asteroid, și analizează, de asemenea, dinamica undei de șoc care ar putea afecta asteroidul în interior.

Tehnica explozivă, numită ablație nucleară, face ca radiația exploziei să vaporizeze o parte din suprafața asteroidului, generând o tracțiune explozivă și o schimbare în viteză ca răspuns, scrie Science Alert.

Modelul poate încorpora o gamă largă de condiții inițiale, simulând tipurile de asteroizi pe care am reușit recent să îi studiem de aproape, de la roci solide la grămezi de resturi. Aceste simulări le oferă cercetătorilor de planete mai multe perspective și mai multe opțiuni pentru momentul în care o rocă spațială ar putea amenința Pământul.

„Dacă avem suficient timp de la avertizare, am putea să lansăm un dispozitiv nuclear, trimițându-l la milioane de kilometri distanță către un asteroid care se îndreaptă spre Pământ”, a declarat cercetătoarea Mary Burkey, de la LLNL.

„Am putea apoi să detonăm dispozitivul și să deviem asteroidul, menținându-l intact dar oferindu-i o împingere controlată departe de Pământ, sau am putea să dislocăm asteroidul, sfărâmându-l în fragmente mici și rapide care ar trece, de asemenea, pe lângă planetă”, a continuat ea.

Informații prețioase colectate din misiunea DART

Datorită misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART), în care un impactor cinematic a fost intenționat ciocnit de un asteroid pentru a-i modifica traiectoria, oamenii de știință au învățat multe despre ceea ce ar fi necesar pentru a redirecționa un asteroid periculos. Acest nou model, numit modelul de depunere de energie cu raze X, le oferă cercetătorilor instrumentele necesare pentru a face progrese pe baza cunoștințelor dobândite de la DART, în timp ce explorează modul în care ablația nucleară ar putea fi o alternativă viabilă la misiunile de impact cinematic.

Burkey a declarat într-un comunicat de presă al LLNL că dispozitivele nucleare au cel mai mare raport de densitate de energie per unitate de masă dintre toate tehnologiile umane, ceea ce le-ar putea face un instrument de neprețuit în reducerea amenințărilor reprezentate de asteroizi.

Cu toate acestea, așa cum a scris echipa în articolul publicat în The Planetary Science Journal, „prezicerea eficacității unei posibile misiuni de deviere sau distrugere nucleară depinde de simulări multifizice exacte ale depunerii de energie a razelor X ale dispozitivului în asteroid și ale ablației materialelor rezultate”.

Echipa a menționat că fizica relevantă în aceste simulări necesită o varietate de pachete diferite de fizică complexă, care acoperă multe ordine de mărime și sunt foarte solicitante din punct de vedere computațional. Burkey și colegii ei și-au propus să dezvolte o modalitate eficientă și precisă de a modela devierea nucleară pentru o gamă largă de proprietăți fizice ale unui asteroid.

Simularea unui asteroid într-o explozie nucleară ar putea fi foarte utilă pentru viitor

Burkey a spus că simulările lor de înaltă fidelitate pot urmări fotoni care pătrund în suprafețe ale materialelor asemănătoare asteroizilor, cum ar fi rocă, fier și gheață, luând în considerare procese mai complexe, cum ar fi re-radiația.

Modelul ia în considerare, de asemenea, o mare varietate de corpuri de asteroizi. Ei au spus că această abordare cuprinzătoare face modelul aplicabil pentru o gamă largă de scenarii potențiale de asteroid.

Dacă ar apărea o adevărată urgență pentru apărarea planetară, Megan Bruck Syal, liderul proiectului de apărare planetară de la LLNL, a spus că această simulare de modelare de înaltă fidelitate va fi crucială în furnizarea de informații pentru decidenți, care ar putea preveni impactul asteroidului, proteja infrastructura esențială și salva vieți.

„Chiar dacă probabilitatea unui impact major de asteroid în timpul vieții noastre este redusă, consecințele potențiale ar putea fi devastatoare”, a spus Bruck Syal.

Vă recomandăm să citiți și:

Activitate vulcanică recentă pe planeta Marte, detectată prin satelit

Telescopul Hubble a observat lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată

NASA „a trimis” o pisică în spațiu, la 31 de milioane de kilometri depărtare de Pământ

„Cadou de Crăciun” de la Telescopul Webb! Cum a fotografiat planeta Uranus și inelele sale?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase