Home » Știință » Telescopul Hubble a observat lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată

Telescopul Hubble a observat lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată

Credit foto: ESA/Hubble & NASA, C. Kilpatrick
Publicat: 21.12.2023

Lumina „interzisă” de la o galaxie spiralată îndepărtată poate fi observată cum strălucește puternic într-o nouă fotografie obținută cu ajutorul Telescopului Hubble.

Aflată la aproximativ 275 de milioane de ani-lumină de Pământ, galaxia numită MCG-01-24-014 are două brațe spiralate și un miez energetic strălucitor cunoscut drept nucleu galactic activ (AGN). Galaxia formează cu ajutorul brațelor o formă aproape perfect circulară.

MCG-01-24-014 este o galaxie Seyfert de Tip 2, adică una dintre cele două grupuri mari de galaxii active cunoscute de către oamenii de știință, alături de quasari. Galaxiile Seyfert sunt caracterizate de un miez luminos, dar sunt mai dificil de găsit în comparație cu quasarii, care au nuclee incredibil de luminos ce pot străluci mai puternic decât galaxiile-gazdă în care se află, potrivit unui comunicat al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Nu ar trebui să existe potrivit regulilor fizicii cuantice

Galaxiile Seyfert mai pot fi categorizate în funcție de intensitatea luminii emisă de nucleul activ. În funcție de lungimile de undă, sau spectra, galaxiile Seyfert sunt clasificate drept Tip 1 sau Tip 2. Cea din urmă emite linii spectrale asociate cu așa-numitele „emisii interzise”, având în vedere faptul că nu ar trebui să existe potrivit anumitor reguli ale fizicii cuantice.

„Pentru a înțelege de ce lumina emisă de la o galaxie ar putea fi considerată a fi interzisă, ne ajută să înțelegem de ce spectra există. Spectra arată așa pentru că anumiți atomi și molecule vor absorbi și emite lumina în mod constant la anumite lungimi de undă”, potrivit ESA.

Electronii, micile particule ce orbitează nucleul atomilor, pierd sau câștigă anumite cantități de energie, care corespund cu anumite lungimi de undă absorbite sau emise. Cu toate acestea, anumite linii de emisii spectrale sunt considerate a fi „interzise” pentru că sunt observate în spațiu dar nu au loc în condițiile normale de pe Pământ, explică Space.com.

„Conform acelor reguli, emisia este interzisă”

„Fizica cuantică este complexă, iar unele dintre regulile folosite implică presupuneri ce se potrivesc condițiilor de laborator de aici de pe Pământ. Conform acelor reguli, emisia este interzisă, atât de improbabilă încât este ignorată. Dar în spațiu, în mijlocul unui miez galactic incredibil, acele presupuneri nu-și mai au locul, așa că lumina interzisă are șansa de a străluci în direcția noastră”, potrivit ESA.

Fotografia a fost obținută cu instrumentul Advanced Camera for Surveys (ACS) de la bordul Telescopului Hubble. Galaxia spiralată apare în centrul imaginii, cu două stele mari și luminoase în prim-plan, una roșie și una albastră, poziționate direct deasupra galaxiei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Fotografie hipnotizantă cu planeta Jupiter, surprinsă de Telescopul Hubble

Telescopul Hubble a descoperit că inelele lui Saturn încălzesc atmosfera planetei

Telescopul Webb a reușit să surprindă o fotografie de înaltă rezoluție cu supernova Cassiopeia A

Telescopul Webb a măsurat expansiunea Universului, iar veștile nu sunt bune!

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase