Home » Știință » NASA, surprinsă de efectele misiunii DART. „Impactul cu Dimorphos a fost doar începutul!”

NASA, surprinsă de efectele misiunii DART. „Impactul cu Dimorphos a fost doar începutul!”

Publicat: 23.12.2022

NASA este plăcut surprinsă de cât de mult material a fost eliberat atunci când și-a izbit intenționat nava spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) în asteroidul Dimorphos în septembrie, relatează CNN – un efort revoluționar pentru a găsi o modalitate de a împiedica un impact devastator a Pământului cu o rocă spațială.

Coliziunea a reușit într-adevăr să devieze asteroidul Dimorphos, reușind să îi schimbe traiectoria și eliberând în același timp cantități mari de praf și roci.

De fapt, conform celor mai recente estimări, DART a deplasat aproximativ două milioane de kilograme de resturi..

„Ceea ce putem învăța din misiunea DART face parte din activitatea globală a NASA pentru a înțelege asteroizii și alte corpuri mici din Sistemul nostru Solar”, a declarat Tom Statler, cercetător de program pentru DART la NASA, la începutul acestui an.

Coliziunea cu Dimorphos a eliberat cantități mari de praf și roci libere

„Impactul cu asteroidul a fost doar începutul”, a adăugat el. „Acum folosim observațiile pentru a studia din ce sunt făcute aceste corpuri și cum s-au format – precum și cum să ne apărăm planeta în cazul în care ar exista vreodată un asteroid care se îndreaptă spre noi.”

Observațiile efectuate atât de observatoarele terestre, cât și de cele spațiale au surprins cantitatea uriașă de resturi create de coliziune.

Potrivit echipei DART, tocmai din cauza tuturor acestor resturi desprinse, nava spațială a reușit să schimbe traiectoria asteroidului, scrie Futurism.

O misiune care ar putea salva omenirea de la distrugere

Cu alte cuvinte, dacă Diomorphos ar fi absorbit pur și simplu impactul navei spațiale, traiectoria sa s-ar fi schimbat mai puțin.

,,Transferul de impuls este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem măsura, deoarece este o informație de care am avea nevoie pentru a dezvolta o misiune de impact pentru a devia un asteroid amenințător”, a declarat Andy Cheng, liderul echipei de investigație DART, într-o declarație.

Cu cât mai multe date vor fi colectate, cu atât mai bine ne vom putea face o imagine mai bună a acestui eveniment violent – un imbold care ar putea salva omenirea de la o distrugere sigură într-o zi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Asteroidul Ryugu continuă să ofere informații valoroase despre Sistemul Solar

Dinozaurii erau „chiar la apogeul lor” atunci când asteroidul a lovit Terra

Un asteroid a fost detectat cu doar câteva ore înainte să lovească Pământul. Unde s-a prăbușit?

NASA a confirmat că DART a modificat cu succes orbita asteroidului Dimorphos. „Este un moment de cumpănă pentru apărarea planetară”

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase