Home » Știință » Cei mai mulți oameni își spală hainele greșit. Iată ce spun experții!

Cei mai mulți oameni își spală hainele greșit. Iată ce spun experții!

Cei mai mulți oameni își spală hainele greșit. Iată ce spun experții!
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.12.2023

Ani de zile, cei mai mulți dintre noi au abordat spălătoria în același mod în care infractorii tratează probele incriminatoare: anihilează materialul incriminatoriu atât de bine încât nu mai poți să îl recunoști.

Îngrijirea corectă a hainelor, așternuturilor și prosoapelor nu este doar o procedură de bun simț și igienică, ci poate prelungi considerabil durata de viață a unui articol de îmbrăcăminte. De asemenea, atenția la aceste detalii este benefică și pentru mediu.

Potrivit Serviciului Parcurilor Naționale, mașina de spălat rufe rezidențială medie din SUA folosește în jur de 55 de litri de apă la fiecare încărcare, iar uscătoarele sunt responsabile pentru aproximativ 6% din consumul mediu de energie al unei case.

Hainele rezistă mai mult dacă sunt spălate rar

Potrivit experților, am putea prelungi durata de viață a majorității hainelor dacă am crește puțin mai mult intervalul dintre spălări.

Patric Richardson, cunoscut și sub numele de „Evanghelistul Spălătoriei”, spune că el încearcă să poarte hainele de cât mai multe ori înainte de a le spăla (cu excepția lenjeriei de corp și a șosetelor, care ar trebui spălate după fiecare purtare sau a prosoapelor). În general, el încearcă să își poarte cămășile de trei ori între spălări, iar blugii de nouă sau zece ori.

„Oamenii vor să spele lucrurile după fiecare purtare, ceea ce este o prostie, deoarece hainele se uzează mult prea repede”, spune Richardson.

La rândul ei, Ann Russel atrage atenția că așternuturile ar trebui spălate mai des decât celelalte haine. Ea este o fostă femeie de serviciu din Marea Britanie, care a câștigat peste 210.000 de urmăritori pe TikTok cu sfaturile sale practice.

„Este de bun simț ca, dacă aștepți companie în patul tău, să te asiguri că patul tău este curat și proaspătă. Vă rugăm să vă schimbați așternuturile mai mult de o dată pe an –  de preferat între o dată pe săptămână și o dată la două sau trei săptămâni”, spune Ann.

Richardson spune că ceea ce purtăm pentru a dormi contează: „Dacă dormiți în pijamale, două săptămâni între spălări este rezonabil. Dacă dormiți fără cămașă sau fără chiloți, ați putea rezista o săptămână. Iar dacă dormiți dezbrăcat, spălați așternuturile în mod ideal de două ori pe săptămână”.

Mult detergent strică

Totuși, cum trebuie procedat în cazul detergentului? Experții sunt de acord într-o singură privință: oamenii folosesc prea mult, notează The Guardian.

„Două linguri de detergent sunt mai mult decât suficiente pentru o încărcătură mare de rufe”, spune Richardson.

Pe lângă faptul că este scump și inutil, acesta mai susține că folosirea excesivă a detergentului poate împiedica, de fapt, curățarea completă a hainelor: „Treaba săpunului este să rețină murdăria. Așa că, dacă nu clătești săpunul și acesta a prins toată murdăria, murdăria este încă [pe rufe].” Mai puțin detergent înseamnă haine mai curate, deoarece hainele pot fi clătite complet.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum a reușit o femeie să fure haine de mai multe ori din același magazin?

Un studiu arată că românii cumpără tot mai mult la mâna a doua, de la haine la electrocasnice

Uganda interzice importurile de haine de la „oameni morți”

De ce bărbații au început să cumpere haine de la secțiunea pentru femei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase