Home » Știință » Cât de des ar trebui să ne spălăm blugii? Sfatul interesant al șefului Levi’s

Cât de des ar trebui să ne spălăm blugii? Sfatul interesant al șefului Levi’s

Cât de des ar trebui să ne spălăm blugii? Sfatul interesant al șefului Levi’s
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.11.2023

De câte ori pe an vă spălați blugii? Unii oameni așteaptă chiar și 15 luni până la următoarea spălare, iar obiceiul nu este neapărat greșit.

Directorul executiv al companiei Levi’s a readus în discuție subiectul despre frecvența cu care trebuie să ne spălăm blugii.

Teoria sa pe scurt este următoarea: ar trebui să evitați cu orice preț să vă puneți blugii în mașina de spălat și să curățați doar părțile afectate de pete atunci când este nevoie.

Șeful Levi’s recomandă dușul cu blugii pe noi

În 2014, s-a popularizat faptul că șeful Levi’s, Charles Bergh, le-a spus iubitorilor de blugi că nu ar trebui să își spele niciodată pantalonii. Ulterior, într-un nou interviu, acesta a clarificat comentariile care au stârnit rumoare și a oferit un sfat bizar despre… dușul îmbrăcat în blugi.

„Nu am spus niciodată să nu vă spălați blugii. Oamenii care își iubesc cu adevărat denimul vă vor spune să nu puneți niciodată denimul în mașina de spălat. Așa că asta este ceea ce fac eu. Dacă îmi pică niște curry pe blugi, îi voi curăța, dar îi voi curăța pe alocuri. Și dacă devin foarte scârboși, știți, dacă am fost afară să transpir sau ceva de genul ăsta și devin foarte scârboși, îi voi spăla la duș”, a declarat Bergh pentru CNBC.

ne spălăm blugii
Cât de des ar trebui să ne spălăm blugii? Sursa foto: Shutterstock

Bergh susține că spălarea blugilor reprezintă o parte importantă din amprenta de carbon a hainelor. Conform Oxfam (organizație mondială), fiecare pereche de blugi creează aproximativ 33,4 kilograme de dioxid de carbon – valoare comparabilă cu zborul unui avion în jurul globului de 2.372 de ori. De asemenea, este nevoie de aproximativ 6.800 de litri de apă pentru a produce bumbacul dintr-o pereche de blugi.

Pentru a diminua impactul denimului asupra planetei, șeful Levi’s consideră că toți consumatorii ar trebui să evite să își arunce blugii în mașina de spălat. Încălzirea apei și alimentarea mașinilor necesită, de asemenea, cantități uriașe de energie, o încărcătură medie de rufe eliberând 3,3 kilograme de dioxid de carbon, potrivit IFLScience.

Cum rămân blugii curați fără să fie spălați?

S-ar putea să sune cam scârbos, dar există, de fapt, unele dovezi care sugerează că blugii rămân remarcabil de curați fără spălare.

În 2011, cercetătorii de la Universitatea din Alberta, Canada au efectuat un experiment folosind blugii murdari ai unui student. Josh Le nu și-a spălat blugii din denim timp de 15 luni, apoi i-a analizat pentru a căuta bacterii. Apoi tânărul a trecut pantalonii prin mașina de spălat, i-a purtat timp de încă două săptămâni și i-a dus din nou la teste.

În mod remarcabil, nivelurile de bacterii nu au variat atât de mult. Blugii erau mai mult sau mai puțin la fel de curați după două săptămâni de purtare ca și după 15 luni în care nu au fost spălați.

„Mă așteptam să găsesc niște bacterii asociate cu intestinul inferior, cum ar fi E. coli, dar am fost surprinsă să constat că nu existau, ci doar o mulțime de bacterii normale ale pielii. Acest lucru arată că, cel puțin în acest caz, evoluția bacteriilor nu este mai mare dacă blugii nu sunt spălați în mod regulat”, a declarat Rachael McQueen, profesor la Universitatea din Alberta, care a realizat cercetarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O companie suedeză a creat blugii cu airbaguri pentru motocicliști

Blugi vechi de 165 de ani, găsiți pe o epavă faimoasă, au fost vânduți pentru o sumă impresionantă

Test de cultură generală. Cine a inventat blugii?

Roboții ar putea cuceri încă un domeniu. Companiile de îmbrăcăminte experimentează cu automatizarea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase