Home » Advertorial » Cum poți să reduci consumul de energie electrică atunci când folosești mașina de spălat rufe

Cum poți să reduci consumul de energie electrică atunci când folosești mașina de spălat rufe

Cum poți să reduci consumul de energie electrică atunci când folosești mașina de spălat rufe
Credit foto: Thomas Despeyroux via Unsplash
Publicat: 05.10.2022

Există anumite aparate de uz casnic care consumă multă energie, dar nu putem trăi fără ele. Mașina de spălat rufe este unul dintre ele și, având în vedere prețul actual al energiei electrice, nu avem altă opțiune decât să învățăm să le folosim într-un mod mai eficient, care să ne ajute să economisim. Același lucru este valabil și pentru un uscător de rufe. Iată câteva trucuri care funcționează pentru a realiza acest lucru.

Alegerea celui mai bun moment pentru a spăla rufele

S-au spus multe despre necesitatea de a porni mașina de spălat rufe noaptea pentru a profita de orele în care energia electrică este mai ieftină și, deși uneori sună ca o glumă, nu este chiar așa. Folosirea anumitor aparate, precum mașina de spălat rufe sau un uscător rufe, la anumite ore poate economisi mulți bani din factura de electricitate.

Nu este vorba de a ne trezi la 3 dimineața pentru a spăla rufele, ci de a afla când este cel mai ieftin curentul electric, conform tarifului pe care l-am contractat. În acest fel putem lua măsuri. De exemplu, programarea mașinii de spălat să spele la primele ore ale dimineții și să termine chiar când ne trezim, înainte de ora 8 dimineața, care este, de obicei, momentul în care începe cel mai scump interval orar.

Cunoașteți mașina de spălat rufe și ce uscător de rufe aveți

Poate că nu ați citit niciodată manualul de instrucțiuni pentru mașina de spălat rufe sau pentru un uscător rufe, poate că ați învățat să folosiți unul sau două programe și nu mai aveți nevoie de altele. Cu toate acestea, este interesant de știut câte cicluri puteți alege în funcție de hainele pe care trebuie să le spălați. Astfel, veți putea selecta cea mai eficientă spălare în orice moment sau cel mai potrivit proces de uscare pentru hainele dumneavoastră.

Spălare în apă rece

În zilele noastre, hainele nu se mai murdăresc atât de mult. Cu excepția unor situații ocazionale sau dacă aveți copii mici acasă, de regulă, hainele nu sunt prea murdare atunci când vine vorba de spălatul rufelor. În plus, mașinile de spălat moderne sunt foarte eficiente în îndepărtarea murdăriei. La fel și detergenții de astăzi, care se dizolvă ușor în apă rece și obțin rezultate optime.

Prin urmare, merită să spălați în apă rece, deoarece consumul de energie este considerabil mai mic. Rețineți că 80 % din energia consumată de mașina de spălat este folosită pentru a încălzi apa. Dacă alegeți să spălați în apă rece (sau la o temperatură scăzută), veți economisi la factura de electricitate. În plus, hainele tale vor avea mai puțin de suferit.

Alegeți aparate eficiente

Doriți să faceți economii când vine vorba de mașina de spălat rufe? Apoi, ar trebui să alegeți un aparat cu un rating energetic optim. Până în acest an, cel mai bine era să alegeți o mașină de spălat A+++, care este mult mai eficientă decât A+. Cu toate acestea, din martie 2021, această clasificare s-a schimbat: acum merge de la A la G, fără semnele ++.

O bună întreținere este esențială

Dacă doriți ca o mașină de spălat rufe și un uscător de rufe să funcționeze eficient, este important să le curățați din când în când și să le întrețineți corespunzător. Acestea vor funcționa mai bine și vor consuma mai puțină energie.

Curățați mașina de spălat rufe, de exemplu, o dată pe lună, programând un ciclu scurt fără haine la o temperatură ridicată (peste 60°C). De asemenea, ar trebui să verificați filtrul mașinii de spălat și cauciucul de pe ușă. După ce aparatul a terminat de spălat, lăsați ușa deschisă pentru ca cauciucul să se usuce corespunzător. În cazul unui uscător de rufe, trebuie să curățați periodic filtrul de scame.

Nu exagerați cu detergentul

Folosirea detergentului mai mult decât este necesar și recomandat este o greșeală pe care o facem adesea. Poate pentru că noi credem că astfel hainele vor fi mai curate. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Nu numai că nu devine mai curată, dar deseori rămân reziduuri de săpun între fibre (acestea vor fi mai vizibile pe hainele mai închise la culoare), ceea ce nu este deloc recomandabil.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase