Home » Știință » Test de cultură generală. Care legumă poate fi și sedativ?

Test de cultură generală. Care legumă poate fi și sedativ?

Publicat: 27.12.2023

Iată o întrebare pe care probabil nu v-ați pus-o, dar de al cărei răspuns sigur veți fi curioși: care legumă poate fi și sedativ?

Care legumă poate fi și sedativ? Salata verde (lăptuca) sălbatică, din specia Lactuca virosa, secretă o substanță lăptoasă ce a fost folosită în secolul al XIX -lea ca sedativ.

Uneori planta mai este cunoscută sub numele de „salata de opiu”, potrivit Britannica.

Care legumă poate fi și sedativ?

Oamenii de pe rețelele sociale susțin că înmuierea unei mâini de frunze de salată timp de câteva minute în apă clocotită, apoi consumarea lichidului, poate ajuta la o adormire mai rapidă și la un somn mai lung. Cu toate acestea, medicii și experții în somn spun că aceste afirmații nu sunt susținute de dovezi.

Dr. Michelle Drerup, directoare a programului de medicina comportamentului de somn la Cleveland Clinic Sleep Disorders Center (SUA), afirmă că nu există studii care să arate că consumul (sau înmuierea) de salată cumpărată din magazin te poate ajuta să adormi. Dar este ușor de înțeles de ce oamenii ar putea crede asta.

Salata a fost folosită în medicina populară ca sedativ natural și analgezic timp de secole. În secolul al XIX-lea, de exemplu, unii medici foloseau lactucarium, o formă uscată și întărită a unui suc amar și lăptos secretat de salata sălbatică, ca sedativ sau combinau salata cu alte ingrediente (cum ar fi opiumul și cucuta, o plantă cu flori otrăvitoare) pentru a face dwale, un anestezic pe bază de plante, scrie The New York Times.

Este lăptuca un remediu pentru insomnii? Medicii spun că nu!

Au existat câteva studii pe animale și oameni (dar niciunul pe apa de salată în sine) care arată o asociere între semințele de salată și extractele sale și reducerea simptomelor de insomnie, inclusiv un studiu pe femeile însărcinate, dar ele nu furnizează dovezi suficient de solide pentru a dovedi că salata poate ajuta la somn, spune Dr. Drerup. Și chiar dacă ar exista un component sedativ în salata obișnuită, fierberea câtorva frunze nu ar elibera suficient extract pentru a avea vreun efect, adaugă ea. „Probabil ar trebui să ai un camion plin”, spune experta.

Există câteva dovezi limitate că salata sălbatică, o plantă medicinală găsită în locuri însorite din întreaga lume și uneori vândută sub formă de tinctură, pudră, ulei sau pastile, are efecte sedative și analgezice. Dar trebuie ținut cont că ingestia sa în formă crudă este toxică pentru oameni, a declarat Marie-Pierre St-Onge, profesoară asociată de medicină nutrițională la Columbia University Medical Center (SUA) și directoarea Centrului de Excelență în Somn de la Columbia.

„Este un sedativ, dar nu este ceva ce ai vrea să consumi în doze mari”, spune ea, iar salata sălbatică este cu totul diferită de frunzele pe care oamenii le înmoaie în apă fierbinte pe TikTok.

Dacă doriți să continuați să beți apă de salată, puteți să o faceți, spune Dr. Martin.

„Cu excepția faptului că probabil nu are un gust prea bun”, băutura este puțin probabil să provoace efecte negative asupra sănătății. Singurul inconvenient ar fi consumul unei cantități mari de lichid înainte de culcare care poate însemna mai multe vizite la baie în timpul nopții. Dr. Martin le recomandă de obicei oamenilor să nu mai consume lichide cu aproximativ o oră înainte de culcare.

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul copiilor este modelat de timpul petrecut pe dispozitive digitale, arată studiile

Un studiu arată că magicienii sunt mai puțin predispuși la tulburări mintale

Remediile naturale ar putea să ne facă, uneori, mai rău. De ce le preferăm?

Cum este afectat copilul atunci când bărbații devin tați la vârste mai înaintate?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase