Home » Știință » Somnul poate îmbunătăți memoria, dar poate și să creeze amintiri false, arată un studiu

Somnul poate îmbunătăți memoria, dar poate și să creeze amintiri false, arată un studiu

Publicat: 17.12.2023

O echipă de psihologi de la Universitatea din York (Marea Britanie), a descoperit printr-un experiment că somnul poate îmbunătăți memoria.

Cu toate acestea, așa cum notează cercetătorii în articolul publicat în jurnalul Royal Society Open Science, somnul poate duce uneori la crearea de amintiri false.

Cercetările recente au arătat că memoria umană nu este atât de precisă pe cât ar putea părea pentru cineva care își amintește de un lucru sau eveniment, constatări care au pus sub semnul întrebării mărturiile martorilor la procesele penale. Aceste rezultate au condus la mai multe studii despre reținerea și evocarea memoriei pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează memoria.

Somnul poate îmbunătăți memoria, dar are și un „efect secundar”

În cadrul acestui nou studiu, 488 de voluntari au studiat o listă de cuvinte înrudite și au încercat să-și amintească acele cuvinte 12 ore mai târziu. Pentru a afla impactul somnului asupra reținerii, unii dintre voluntari au fost lăsați să doarmă între momentul în care au văzut lista originală și momentul testării reținerii memoriei, relatează Medical Xpress.

Cercetătorii au descoperit că somnul poate îmbunătăți memoria la persoanele care au avut voie să doarmă în acest interval, acestea obținând scoruri mai bune. Cu toate acestea, oamenii de știință au constatat și că aceștia erau mai predispuși să creadă în mod fals că unele cuvinte înrudite se aflau pe listă. De exemplu, atunci când li s-a dat o listă precum „asistentă, spital și intervenție chirurgicală”, persoanele care au avut voie să doarmă erau mai susceptibile să creadă în mod fals că cuvântul „medic” a apărut, de asemenea, pe listă.

Cum a evoluat procesul de învățare la oameni?

Cercetătorii sugerează că această descoperire arată că scopul memoriei nu este neapărat să le ofere oamenilor o evaluare precisă a lucrurilor care s-au întâmplat, ci să le ofere un mijloc de a-și aminti esența lucrurilor. Pe măsură ce oamenii au evoluat, a fost important ca conexiunile și asocierile să fie făcute ca parte a procesului de învățare pentru a se pregăti mai bine pentru amenințările viitoare.

Echipa de cercetare a constatat și că momentul zilei în care voluntarii au fost întrebați despre listă avea un impact asupra acurateței amintirii, ambele grupuri au făcut mai multe erori și și-au amintit în mod fals mai multe cuvinte atunci când au fost chestionați seara.

Vă recomandăm să citiți și:

Creierul copiilor este modelat de timpul petrecut pe dispozitive digitale, arată studiile

Un studiu arată că magicienii sunt mai puțin predispuși la tulburări mintale

Remediile naturale ar putea să ne facă, uneori, mai rău. De ce le preferăm?

Cum este afectat copilul atunci când bărbații devin tați la vârste mai înaintate?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase