Home » Știință » NASA a testat cu succes o rachetă revoluționară ce ne-ar putea duce pe Marte

NASA a testat cu succes o rachetă revoluționară ce ne-ar putea duce pe Marte

Credit foto: NASA
Publicat: 06.01.2024

După ce am pășit pe Lună, următoarea destinație pentru omenire este planeta Marte, care vine la pachet cu propriul set de provocări pentru călătoria spațială de lungă durată.

Astfel, NASA a anunțat că a făcut un pas major după ce a testat cu succes un motor inovator de rachetă care generează suficientă propulsie pentru a ne duce pe Planeta Roșie.

Prototipul Rotating Detonation Rocket Engine (RDRE) a depășit mai multe recorduri la Centrul Marshall pentru Zbor Spațial al NASA din Alabama, SUA și a generat 25.810 newtoni de propulsie timp de 251 de secunde, transmite ScienceAlert.

Un avans uriaș

În 2022, motorul de rachetă a reușit să genereze 17.800 newtoni timp de aproape 1 minut.

Scopul final este acela de a construi un motor complet reutilizabil de 44 kilonewtoni pentru a îmbunătăți motoarele tradiționale de rachete.

„RDRE permite un avans uriaș pentru eficiența designului”, a spus Thomas Teasley, inginerul care coordonează proiectul la centrul NASA.

RDRE folosește mai puțin combustibil decât motoarele convenționale

Prototipul este atât de revoluționar tocmai pentru că folosește detonarea susținută în jurul unui canal în formă de inel, alimentată de o combinație de combustibil și oxigen ce este aprinsă de fiecare explozie.

Tehnologia este deja în dezvoltare de ani buni (în laboratoare din 2020), însă abia acum oamenii de știință demonstrează că este stabilă și poate fi controlată îndeajuns de bine încât să fie folosită în rachete spațiale.

Sursa: YouTube

Mai important este că RDRE folosește mai puțin combustibil decât motoarele convenționale de rachete și este mai simplu atunci când vine vorba de mașinărie și mecanisme. Asta înseamnă că explorarea spațiului va fi mai ieftină, iar călătoria pe distanțe mai lungi cu atât mai aproape de realitate.

Mai trebuie menționat și faptul că NASA a folosit tehnici de printare 3D pentru a crea unele piese de echipament, suficient de rezistente încât să înfrunte căldură și presiune extreme.

„Suntem mai aproape de sistemele de propulsie ușoară”

Inginerii au anunțat că înțeleg acum mai bine cum ar putea să adapteze prototipul pentru diferite niveluri de propulsie, diferite tipuri de sisteme de motor și diferite clase de misiuni.

NASA speră ca primii oameni să pășească pe Marte cândva în anii 2030. Mai sunt o mulțime de obstacole de trecut, dar o propulsie eficientă este cu adevărat un pas important.

„Asta demonstrează că suntem mai aproape de sistemele de propulsie ușoară ce ne vor permite să trimitem mai multă încărcătură în spațiul îndepărtat, un component crucial al viziunii NASA pentru Marte”, a adăugat Teasley.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA vrea „să atingă Soarele” în anul 2024! „Este echivalentul aselenizării din 1969”

Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă

Imagini incredibile de la NASA cu reintrarea în atmosferă a navei spațiale Orion! A avut de 32 de ori viteza sunetului

O priveliște spectaculoasă cu orizontul planetei Marte, surprinsă de o sondă NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase