Home » Știință » Lansare cu succes pentru Peregrine! Americanii se întorc pe Lună după mai bine de 50 de ani

Lansare cu succes pentru Peregrine! Americanii se întorc pe Lună după mai bine de 50 de ani

Lansare cu succes pentru Peregrine! Americanii se întorc pe Lună după mai bine de 50 de ani
Decolarea rachetei Vulcan Centaur de la United Launch Alliance. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 08.01.2024

Racheta Vulcan Centaur de la United Launch Alliance (ULA) a decolat pentru prima oară în dimineața zilei de 8 ianuarie 2024, de la baza Forțelor Spațiale din Cape Canaveral, Florida, SUA.

ACTUALIZARE ORA 19:35 Astrobotic a anunțat că a reluat comunicațiile cu sonda Peregrine. „Manevra improvizată a echipei a reorientat cu succes panourile solare spre Soare. Încărcăm acum bateria. Continuăm să evaluăm datele pe care le primim și analizăm ceea ce credem că este cauza anomaliei: o eroare la sistemul de propulsie”, a transmis compania pe platforma X (fost Twitter).

„Suntem recunoscători pentru sprijinul primit, de la mesaje pe social media la apeluri telefonice și mâini de ajutor. Asta face industria spațială atât de specială, faptul că suntem uniți la greu”, a mai scris Astrobotic.

ACTUALIZARE ORA 18:15 Probleme pentru misiunea Peregrine 1! Astrobotic, compania care a construit sonda, a transmis că nava spațială a suferit „o anomalie” ce a împiedicat-o să-și îndrepte panourile solare spre Soare. Dacă sonda nu este capabilă să-și încarce bateria, atunci misiunea nu va putea continua. Astrobotic a mai transmis că inginerii săi încearcă să remedieze problema și că vor fi anunțate mai multe informații atunci când va ști mai multe, conform BBC.

Știrea inițială:

Racheta s-a ridicat de la sol la ora 09:18 (ora României), conform planurilor comunicate în avans de NASA și ULA. La bordul rachetei se află sonda Peregrine, construită de Astrobotic, ce transportă la rândul său mai multe sarcini, inclusiv cinci instrumente științifice de la NASA.

La aproximativ două minute de la ridicarea de la sol, cele două boostere s-au separat cu succes de prima treaptă a rachetei, care a continuat să urce prin atmosfera Pământului. La cinci minute de la decolare, prima treaptă a rachetei Vulcan și-a oprit motoarele și s-a separat de treapta Centaur. La aproximativ 50 de minute după lansare, principala sarcină a rachetei, sonda Peregrine, a fost lansată în călătoria sa spre Lună.

Peregrine, prima misiune privată ce atinge suprafața Lunii

„Yeehaw! Sunt atât de bucuros, nu pot să vă spun. Până acum, misiunea a fost absolut frumoasă”, a spus Tory Bruno, președinte ULA și director executiv al companiei, citat de Space.com.

Dacă Peregrine va reuși să aselenizeze cu succes, sonda va fi prima navă spațială americană ce ajunge pe Lună de la finalul programului Apollo, în 1972. Peregrine ar putea fi, de asemenea, prima misiune privată ce atinge suprafața Lunii. Astrobotic nu este singura companie privată ce a intrat într-o cursă spațială modernă.

Urmărește mai jos momentul în care racheta Vulcan Centaur decolează cu sonda Peregrine la bord (minutul 50):

Sursa: YouTube

O altă companie, Intuitive Machines din Houston, va lansa de asemenea o misiune spre Lună. Sonda Nova-C va fi lansată peste câteva săptămâni și chiar ar putea aseleniza cu o zi mai devreme decât Peregrine.

Misiunea Peregrine 1 este importantă, mai ales pentru NASA

Indiferent de cum se va sfârși această cursă spre Lună, misiunea Peregrine 1 este importantă, mai ales pentru NASA, având în vedere că va reprezenta mai multe premiere. Cele cinci instrumente științifice ale NASA de la bordul sondei au fost contractate prin serviciile comerciale selenare (inițiativa CLPS), Peregrine fiind prima misiune sub umbrela programului.

În decurs de câteva minute de la separarea de rachetă, centrul de control Astrobotic a primit semnalul mult așteptat de la sondă. Nava spațială va intra acum pe orbită eliptică în drum spre destinație. Aselenizarea este așteptată pentru 23 februarie, iar misiunea va colecta informații despre suprafața selenară în pregătire pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman, potrivit The Guardian.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misiunea Peregrine 1, prima sondă americană trimisă pe Lună de la finalul programului Apollo

NASA a testat cu succes o rachetă revoluționară ce ne-ar putea duce pe Marte

NASA vrea „să atingă Soarele” în anul 2024! „Este echivalentul aselenizării din 1969”

Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase