Home » Știință » Bărbatul care a contactat Stația Spațială Internațională cu o antenă făcută de el

Bărbatul care a contactat Stația Spațială Internațională cu o antenă făcută de el

Publicat: 11.01.2024

Un entuziast amator de radio cu undă scurtă a realizat unul dintre cele mai interesante contacte posibile: bărbatul care a contactat ISS (Stația Spațială Internațională) a vorbit cu un astronaut folosind o antenă făcută de el.

Bărbatul care a contactat ISS, numit Doug, a vorbit cu astronautul în timp ce stația spațială trecea pe deasupra zonei sale în iulie 2023.

„Am realizat numeroase contacte vocale și APRS (Sistem de Raportare Automată a Pachetelor) prin sateliții FM și repetorul ISS. Dar am vrut întotdeauna să vorbesc cu un astronaut. În timpul weekendului Memorial Day, am reușit în cele din urmă să fac acest contact. Am făcut contact cu ISS și am vorbit cu Woody Hoburg. Ce emoție!”, a scris Doug pe pagina sa clipului său de pe YouTube.

Cum a reușit bărbatul care a contactat ISS să intre în legătură cu un astronaut?

Deși astronauții au alte responsabilități la bordul Stației Spațiale Internaționale, mulți dintre ei au licențe de operatori radio amatori și sunt bucuroși să vorbească cu operatori de pe Pământ.

Sursa: YouTube

NASA, ESA, CSA și Roscosmos participă cu toții la programul Radioamatorilor pe Stația Spațială Internațională (ARISS), care încurajează elevii să intre în contact cu stația spațială, cu scopul de a le stimula interesul pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică. ISS organizează mai multe sesiuni de discuții cu elevii pe parcursul anului prin radio, dar face și contacte ocazionale cu amatori entuziaști care utilizează propriile echipamente.

„Este destul de rar să vorbești cu un astronaut”

„Este destul de rar să vorbești cu un astronaut în afara unui contact educațional programat. Trebuie să se alinieze mai mulți factori pentru ca acest lucru să se întâmple”, a explicat un operator de radio amator pentru IFLScience, după ce el și fiica sa Isabella au realizat contactul cu astronautul Kjell Lindgren în august 2022.

Să asculți ISS este mult mai ușor, necesitând doar o configurație simplă, iar urmărirea unui video live de pe ISS este întotdeauna la un clic distanță, pe canalul de YouTube al NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

„Un brad de Crăciun cosmic”, dezvăluit de Observatorul Chandra cu raze X de la NASA

Miezul Pământului se clatină misterios o dată la fiecare 8,5 ani

ESO a dezvăluit o fotografie de 1,5 miliarde de pixeli cu Nebuloasa Puiul care Aleargă

Activitate vulcanică recentă pe planeta Marte, detectată prin satelit

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase