Home » Știință » Un nou material descoperit cu Inteligența Artificială ar putea reduce utilizarea litiului în baterii

Un nou material descoperit cu Inteligența Artificială ar putea reduce utilizarea litiului în baterii

Publicat: 22.01.2024

O substanță nouă, care ar putea reduce utilizarea litiului în baterii, a fost descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale și al supercalculatoarelor. Descoperirile au fost făcute de Microsoft și de Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), care face parte din Departamentul de Energie al SUA.

Oamenii de știință spun că materialul ar putea reduce potențialul de utilizare a litiului cu până la 70%. De la descoperirea sa, noul material a fost folosit pentru a alimenta un bec.

Cercetătorii de la Microsoft au folosit inteligența artificială și supercalculatoarele pentru a reduce 32 de milioane de materiale anorganice potențiale la 18 candidați promițători în mai puțin de o săptămână – un proces de selecție care ar fi putut dura mai mult de două decenii dacă s-ar fi folosit metodele tradiționale de cercetare în laborator.

250 de ani de descoperiri științifice

Procesul de la început până la dezvoltarea unui prototip de baterie funcțional a durat mai puțin de nouă luni.

Cele două organizații au realizat acest lucru prin utilizarea Inteligenței Artificiale Avansate și a calculului de înaltă performanță, care combină un număr mare de calculatoare pentru a rezolva sarcini științifice și matematice complexe.

Vicepreședintele executiv al Microsoft, Jason Zander, a declarat pentru BBC că una dintre misiunile gigantului tehnologic este de „a comprima 250 de ani de descoperiri științifice în următorii 25”.

Materialul ar putea reduce utilizarea litiului cu până la 70%

„Și credem că o tehnologie ca aceasta ne va ajuta să facem asta. Acesta este modul în care acest tip de știință cred că se va face în viitor”, a spus Zander.

Litiul este adesea denumit „aurul alb” datorită valorii sale de piață și a culorii argintii. Este unul dintre componentele cheie ale bateriilor reîncărcabile (baterii litiu-ion) care alimentează orice, de la vehicule electrice la smartphone-uri.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, pe măsură ce nevoia de metal crește și cererea de vehicule electrice crește, lumea s-ar putea confrunta cu o penurie de acest material începând cu anul 2025.

De asemenea, se preconizează că cererea de baterii litiu-ion va crește de până la zece ori până în 2030, potrivit Departamentului pentru Energie al SUA, astfel încât producătorii construiesc în mod constant fabrici de baterii pentru a ține pasul.

Exploatarea litiului poate fi controversată, deoarece poate dura mai mulți ani și are un impact considerabil asupra mediului. Extragerea metalului necesită cantități mari de apă și energie, iar procesul poate lăsa cicatrici uriașe în peisaj, precum și deșeuri toxice.

De ce este diferită această inteligență artificială?

Dr. Nuria Tapia-Ruiz, care conduce o echipă de cercetători în domeniul bateriilor la departamentul de chimie de la Imperial College London, a declarat că orice material cu cantități reduse de litiu și cu bune capacități de stocare a energiei reprezintă „Sfântul Graal” în industria bateriilor litiu-ion.

„Inteligența Artificială și supercalculatoarele vor deveni instrumente cruciale pentru cercetătorii din domeniul bateriilor în următorii ani pentru a ajuta la prezicerea de noi materiale performante”, a spus Tapia-Ruiz.

Acest material derivat, care în acest moment se numește simplu N2116, este un electrolit solid care a fost testat de oamenii de știință care l-au dus de la materia primă la un prototip funcțional.

Acesta are potențialul de a fi o soluție durabilă de stocare a energiei, deoarece bateriile în stare solidă sunt mai sigure decât litiul lichid sau gelatinos tradițional.

Modul în care funcționează această tehnologie constă în utilizarea unui nou tip de inteligență artificială creat de Microsoft, antrenată pe baza datelor moleculare, care poate de fapt să înțeleagă chimia.

„Această Inteligență Artificială se bazează în totalitate pe materiale, baze de date și proprietăți științifice”, a explicat Zander, scrie BBC.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Bateriile cuantice s-ar putea încărca mai repede schimbând regulile cauzalității

Am putea folosi găurile negre ca baterii reîncărcabile sau reactoare nucleare?

O nouă rețetă pentru reciclarea ecologică a bateriilor

Au fost dezvoltate primele baterii netoxice, cu ioni de aluminiu, din lume

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase