Home » Știință » Test de cultură generală. Câte grade sunt pe Lună?

Test de cultură generală. Câte grade sunt pe Lună?

Publicat: 31.01.2024

V-ați întrebat vreodată câte grade sunt pe Lună? Și de ce este important să cunoaștem temperatura satelitului nostru natural?

Câte grade sunt pe Lună? Temperatura pe Lună poate atinge 120°C (400 Kelvin) în timpul zilei selenare, la ecuatorul Lunii, și poate scădea drastic la -130°C (140 K) în timpul nopții.

În anumite locuri aproape de polii Lunii, temperaturile pot scădea și mai mult, ajungând la -253°C (20 K), conform NASA.

Câte grade sunt pe Lună?

Unul dintre motivele pentru aceste extreme dramatice este că Luna nu are atmosferă pentru a izola căldura. Lipsa unui strat de gaz înseamnă, de asemenea, că craterele și punctele majore de referință dramatică nu se erodează, așa cum se întâmplă pe Pământ, lăsând buzunare perpetue de întuneric aproape de polii Lunii care găzduiesc cele mai reci temperaturi selenare.

Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter a NASA (LRO) furnizează cele mai bune informații despre temperatura Lunii. Misiunea a fost lansată în 2009, iar un instrument în special, Diviner Lunar Radiometer, a fost crucial pentru înțelegerea climatului selenar, notează Space.com.

De ce este importantă cunoașterea temperaturii Lunii?

Cunoașterea temperaturii Lunii într-un anumit loc are diverse beneficii. De exemplu, astronomii care speră să înțeleagă mai bine topografia selenară pot obține informații despre numărul de roci prezente în diferitele regiuni ale Lunii prin cunoașterea temperaturii unei zone.

Acest lucru i se datorează faptului că rocile selenare își schimbă temperatura mai lent decât solul (regolitul), ceea ce permite o identificare mai precisă a zonelor cu roci, conform NASA. Acest lucru se întâmplă după ce sunt luate în considerare și alți factori care influențează temperatura selenară, cum ar fi latitudinea și altitudinea.

Un alt motiv important pentru care temperatura Lunii este importantă pentru cercetători sunt misiunile selenare cu echipaj din Programul Artemis al NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

Liniile fascinante de pe Marte sunt vedeta unor noi imagini de la NASA

Misiune învăluită în mister pe orbita Pământului! Avionul spațial X-37B al Statelor Unite, lansat la bordul unei rachete SpaceX

O nouă analiză arată că viața extraterestră ar putea exista pe Enceladus

Test de cultură generală. De câte ori Pământul a orbitat Soarele?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase