Home » Știință » Misiune învăluită în mister pe orbita Pământului! Avionul spațial X-37B al Statelor Unite, lansat la bordul unei rachete SpaceX

Misiune învăluită în mister pe orbita Pământului! Avionul spațial X-37B al Statelor Unite, lansat la bordul unei rachete SpaceX

Avionul spațial X-37B. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.12.2023

Avionul spațial X-37B al Armatei Statelor Unite a fost lansat într-o misiune clandestină la bordul unei rachete SpaceX Falcon Heavy de la Centrul Spațial Kennedy al NASA, în seara zilei de 28 decembrie 2023.

Lansarea a avut loc după săptămâni întregi de amânări. SpaceX a anulat primele două încercări de lansare din cauza condițiilor meteorologice și a unei erori la echipamentul de la sol.

Aceasta a fost cea de-a șaptea lansare pentru avionul X-37B, dar prima călătorie la bordul lui Falcon Heavy, a doua cea mai puternică rachetă aflată în uz (după Space Launch System de la NASA). A fost, de asemenea, lansarea cu numărul 95 pentru SpaceX în 2023, următoarea lansare fiind programată la doar câteva ore după aceea, atunci când racheta Falcon 9 a lansat 23 de sateliți Starlink pe orbită.

SpaceX și-a întrerupt transmisiunea în direct cu lansarea

Curios este că SpaceX și-a întrerupt transmisiunea în direct cu lansarea Falcon Heavy înainte ca avionul spațial X-37B să fie lansat pe orbită, la cererea Forțelor Spațiale ale SUA.

Cea mai nouă misiune pentru X-37B, cunoscută drept OTV-7 (Vehicul Orbital de Test-7) sau ca USSF-52, „va include operarea avionului spațial reutilizabil în noi regimuri orbitale”, au transmis oficiali americani, citați de Space.com.

Racheta Falcon Heavy este compusă din trei trepte modificate ale rachetei SpaceX Falcon 9. Boosterul central transportă treapta a doua, peste care se află încărcătura.

Puține detalii sunt cunoscute despre misiunile X-37B

Avionul spațial X-37B arată similar cu naveta spațială de la NASA, scoasă din uz de ceva timp, doar că este mult mai mic. Vehiculul fără echipaj are 8,8 metri lungime și o anvergură a aripilor de 4,6 metri. Prin comparație, naveta spațială avea 37 metri lungime și o anvergură de 24 metri.

Forțele Spațiale ale SUA ar deține două avioane X-37B, ambele construite de Boeing. Vehiculele spațiale sunt folosite în principal ca platforme de testare pe orbită, pentru a permite Armatei să observe cum funcționează și cum se comportă instrumentele în spațiu. Puține detalii sunt cunoscute despre misiunile X-37B, iar planurile de zbor și încărcăturile au tendința să fie clasificate.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Avionul spațial secret al Chinei a trimis la sol semnale puternice deasupra Americii de Nord

SpaceX primește sfaturi de la NASA! Ce planuri are agenția spațială americană?

O rachetă Falcon 9 de la SpaceX a găurit ionosfera Pământului

De ce a explodat Starship? SpaceX a confirmat suspiciunile tuturor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase