Home » Știință » Liniile fascinante de pe Marte sunt vedeta unor noi imagini de la NASA

Liniile fascinante de pe Marte sunt vedeta unor noi imagini de la NASA

Liniile fascinante de pe Marte sunt vedeta unor noi imagini de la NASA
Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona
Publicat: 30.12.2023

Geografia uimitoare a Planetei Roșii continuă să impresioneze. NASA a lansat o nouă imagine cu liniile fascinante de pe Marte, linii ondulate săpate în sol de gheața care se deplasează treptat în peisaj.

Imaginea a fost capturată în august de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA, o navă spațială care supraveghează planeta îndeaproape din 2006.

Liniile fascinante de pe Marte sunt ceea ce poate fi descris drept o alunecare de gheață. Deși Marte este o lume deșertică, este o lume rece, cu nisip care se amestecă uneori cu gheața în zonele mai reci.

Liniile fascinante de pe Marte ne dau indicii despre planetă

Planeta are o calotă glaciară la nord și la sud, unde foi de apă și praf înghețat acoperă permanent suprafața. Planeta găzduiește și calote sezoniere compuse din dioxid de carbon solid care pot apărea deasupra straturilor permanente de gheață.

Ocazional, astfel de depozite de gheață pot fi găsite în afara polilor, așa cum se vede în această imagine. Conform comunicatului NASA, gheața curge în aval, captând pietre și sol pe măsură ce își continuă avansul lent. Acest proces poate dura mii de ani, creând aceste modele distinctive în peisaj, scrie Futurism.

Formațiunile de gheață sunt de interes pentru oamenii de știință deoarece pot fi examinate în detaliu pentru a dezvălui istoria climatului de pe Marte, asemănător cu modul în care se studiază nucleele de gheață de pe Pământ.

Mars Reconnaissance Orbiter

MRO joacă un rol important în acest sens, datorită instrumentului său High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE), „cea mai puternică cameră trimisă vreodată pe o altă planetă”. Nava spațială poate surprinde detaliat suprafața marțiană, iar cu ajutorul altor instrumente, poate urmări chiar distribuția prafului și a apei în atmosferă, dar poate și căuta resturile geologice ale corpurilor de apă dispărute de mult.

În 2011, MRO a fost folosit pentru a descoperi primele semne ale foilor de dioxid de carbon menționate anterior. De atunci, oamenii de știință au arătat recent că aceste ghețuri marțiene se mișcă.

Cercetătorii speră că nu va exista o lipsă de indicii reci care vor dezvălui mai multe secrete despre trecutul lui Marte.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA „a trimis” o pisică în spațiu, la 31 de milioane de kilometri depărtare de Pământ

„Cadou de Crăciun” de la Telescopul Webb! Cum a fotografiat planeta Uranus și inelele sale?

NASA a publicat imagini cu cele două roșii pierdute la bordul Stației Spațiale Internaționale

Telescopul Extrem de Mare al ESO, tot mai aproape de finalizare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase